Hlavní obsah

„Bezhlavá kuřecí příšera“. Podivnou hlubokomořskou okurku vědci objevili u Antarktidy

Záběry hlubinné mořské okurky z Mexického zálivu v roce 2017.Video: National Oceanic and Atmospheric Administration

 

Reklama

Na mořskou okurku žijící v mořských hlubinách narazili badatelé v minulosti například v Mexickém zálivu.

Článek

Hlubokomořský druh mořské okurky objevili australští výzkumníci poprvé v Jižním oceánu obklopujícím část Antarktidy. Obvykle se podle badatelů nachází na druhém konci světa – v Mexickém zálivu.

Kvůli tvaru těla dali vědci mořské okurce přízvisko „bezhlavá kuřecí příšera”, pohyb jejích chapadel zase připomíná taneční kreace, napsal britský server The Guardian.

Růžové mořské stvoření, známé pod latinským názvem Enypniastes eximia, žije až v několikakilometrové hloubce a měří zhruba pětadvacet centimetrů. Je také bioluminiscenční, dokáže tedy vyzařovat světlo. Živí se usazeninami na mořském dně.

Živočicha teď poprvé zachytili členové agentury Australská antarktická divize na speciální kameru. „Některé záběry, které ze zařízení dostáváme, jsou dechberoucí. Jsou na nich druhy, které jsme v této části světa nikdy nespatřili,” uvedl vedoucí programu Australské antarktické divize Dirk Welsford.

Obal kamery musí být kvůli extrémním podmínkám velmi odolný. „Potřebovali jsme zařízení, které bychom mohli shodit z lodě a ono by s námi stále spolehlivě a dlouhodobě spolupracovalo i v naprosté temnotě a tlaku, který v takových hloubkách je,” doplnil.

Na mořskou okurku žijící v hlubinách narazili badatelé v minulosti například v Mexickém zálivu. V prosinci minulého roku ji tam u mořského dna objevil například americký Národní úřad pro oceán a atmosféru, který z podmořského průzkumu přinesl i záběry.

Reklama

Související témata:

Doporučované