Hlavní obsah

Běžkyně Semenyaová dostala cenu pro odvážné ženy. Podpořil ji i LeBron James

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Atletka Semenyaová dostala cenu pro odvážné ženy.Video: SNTV, AP

 

Reklama

Hrozí jí, že kvůli novému pravidlu Mezinárodní atletické federace přijde o následující sezónu. Běžkyně Caster Semenyaová ale chce inspirovat mladé lidi.

Článek

Caster Semenyaové hrozí, že kvůli novému pravidlu IAAF přijde o následující sezónu. Mezinárodní atletická federace IAAF sice odložila platnost nového pravidla, které brání startu závodnicím s vyššími hodnotami testosteronu, nový termín však stanovila na 26. března, těsně před začátek příští sezóny.

Jihoafrická běžkyně si ale snaží vyčistit od potíží hlavu. Poprvé v životě se vydala do New Yorku. Do americké metropole ale nejela pouze na dovolenou. Při slavnostním galavečeru převzala z rukou bývalé tenistky Billie Jean Kingové cenu Wilmy Rudolphové za odvahu.

Sama Semenyaová vnímá ocenění hlavně jako morální podporu. „Podle mě to je spíš taková povzbuzující cena. Ženy podporující ženy jsou vždy vděčné a může nás to inspirovat k tomu, abychom byly lepší. A to může inspirovat mladé lidi. Jsem za ocenění vděčná. Jsem ráda, že tu jsem a můžu oslavovat s dalšími ženami,“ připustila Semenyaová.

Kingová i celá nadace, která předávání cen organizuje, za Semenyaovou stojí. Nařízení IAAF, podle kterého by sportovkyně musely před mezinárodními soutěžemi brát hormony snižující hladinu testosteronu, se jim nelíbí.

Kromě ocenění má Semenyaová za sebou ještě jeden zážitek, který jí vylepšil náladu. Setkání se světoznámým basketbalistou LeBronem Jamesem. Ten se sám řadí mezi fanoušky sedmadvacetileté jihoafrické atletky.

Minulý měsíc dokonce hráč Los Angeles Lakers letěl do Berlína, kde Semenyaovou sledoval při závodě na 800 metrů. Ten Jihoafričanka vyhrála. Že jsou sympatie vzájemné, ukázala Semenyaová při rozhovoru s agenturou AP. Na nohou totiž měla boty právě od slavného LeBrona.

„Je to člověk velmi blízký mému srdci. Hodně mě inspiroval. Když jsem si zjistila, jaké měl zázemí, jak vyrůstal, tak jsem si pomyslela, že tohle je přesně ta osoba, ke které může někdo vzhlížet,“ řekla Semenyaová.

I slavný basketbalista podporuje Semenyaovou v boji proti vedení IAAF. „ Řekl mi, ať dál tvrdě pracuji a že jsem speciální. Prý mám dál dělat to, co jsem dělala doposud. To mi řekl. To je fantastické,“ neskrývala Semenyaová nadšení.

Olympijská vítězka se po celou svou kariéru potýká s kritikou. Jednak kvůli svému vzhledu, ale i kvůli testosteronu, kterého má v krvi více než jiné ženské atletky. Podle svých slov kritiku ale neřeší a zaměřuje se na jiné věci. Nyní prý našla nový cíl pro svůj další život.

„Dosáhla jsem všeho, čeho jsem chtěla. Mám zlaté medaile, jsem známá ve světě atletiky. To byl můj sen, víte? Takže upřímně, teď je mým cílem inspirovat mladé lidi,“ uzavřela Semenyaová.

Reklama

Související témata:

Doporučované