Hlavní obsah

Beznaděj, mráz a svědectví o krutosti islamistů. Krizový reportér Filip Horký mluvil s uprchlíky na hranicích EU

Obzor Filipa Horkého: Zabili mi tátu. Nikdy nevíte, kdy přijde sebevražedný útok.

 

Reklama

„Bojoval jsem proti Islámskému státu. Zažili jsme nechutné období, lidé se vzájemně vraždí. Já tohle nechci pro své děti,“ říká uprchlík z Iráku Sharif, který nyní čeká na azyl v srbském uprchlickém táboře Adaševci.

Článek

„V Afghánistánu nevíš, kdy přijde nějaký teroristický útok. Ráno jdeš do práce či obchodu, ale nemáš jistotu, že se vrátíš v pořádku domů,“ popisuje důvody svého odchodu ze země Azíz. Ten se již pětkrát neúspěšně pokusil nelegálně překročit hranici do Evropské unie.

V Srbsku čeká několik tisíc uprchlíků na to, jak dopadne jejich cesta. Někteří v uprchlických táborech, kde je jim poskytována základní péče. S tou pomáhali od téměř začátku migrační krize i dobrovolníci z České republiky.

„Je tady hodně lidí, kteří v Evropě uspějí. Zaslouží si, aby se o ně Evropa postarala. Jsou tady ale i lidé, u kterých si nejsem jistý. Naším úkolem není soudit, kdo má právo na azyl. Naším úkolem je ulehčit to tady těm lidem,“ říká k tomu koordinátor českých dobrovolníků v táboře Milan Votypka.

Chodí sem i mladí muži s iPhony, říká Votypka v celém rozhovoru pro Obzor Filipa Horkého

Koordinátor českých dobrovolníků v Srbsku: Chodí se i muži s iPhony.

Další část uprchlíků je mimo oficiální tábory. Štáb krizového reportéra Filipa Horkého navštívil i jeden ze squatů, kde uprchlíci v zimě čekají a dostávají základní pomoc od dobrovolníků a organizací.

Jaké jsou příběhy uprchlíků? Odkud přichází a co je vede k odchodu? Zapomnělo se na ně? Proč přichází do Evropy a měli by dostat azyl? Podívejte se na další díl Obzoru Filipa Horkého.

Reklama

Doporučované