Hlavní obsah

Běžné špiónské hry, řekl Trump o otravě Skripala. Rozčílil se kvůli vyhoštěným Rusům

Běžné špiónské hry, řekl Trump o otravě Skripala.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Legitimní součást špiónských her. Tak měl americký prezident Donald Trump popsat útok na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala. I kvůli tomu podle listu The New York Times Trump váhal s vyhoštěním ruských diplomatů ze Spojených států.

Článek

Americký list uvádí, že Trump podle některých jeho spolupracovníků s počínáním Rusů zřejmě sympatizoval. Sám často o lidech, kteří se postavili proti němu, hovoří jako o krysách a převlékačích kabátů.

Trumpa nakonec k výraznému kroku proti ruským diplomatům po žádosti Velké Británie přesvědčila tehdy ještě zástupkyně ředitele CIA Gina Haspelová. Nyní už Haspelová stojí v čele úřadu.

Ke konečnému přesvědčení Trumpa podle britského webu The Guardian přispělo i to, když mu Haspelová ukázala fotografie dětí, které musely být po útoku na Skripala a jeho dceru Juliji hospitalizovány.

Spojené státy nakonec vyhostily celkem 60 ruských diplomatů – 48 z ambasády ve Washingtonu a 12 z centrály OSN v New Yorku. Uzavřely také ruskou ambasádu v Seattlu na severozápadě země. Podle několika zdrojů ale takové rozhodnutí Trumpa přesto rozezlilo. Zejména kvůli tomu, že Washington vyhostil více diplomatů než třeba Německo nebo Francie.

Na své spolupracovníky měl prezident křičet, že ho podvedli, když administrativa vyhostila více diplomatů než evropské státy. Podle listu The Washington Post Trump vydal pokyn k vyhoštění stejného počtu diplomatů jako evropské státy, ale na mysli měl jednotlivé státy, zatímco činovníci odpovědní za proces prezidentova slova interpretovali jako součet vyhoštěných ruských diplomatů ve všech evropských státech.

Na své spolupracovníky měl podle The Washington Post Trump v reakci křičet, že součet vyhoštěných diplomatů ho nezajímá, a doplnit to řadou vulgarismů.

Reklama

Doporučované