Hlavní obsah

Bezosova exmanželka je nejbohatší ženou světa. Majetek rozdává charitě

Foto: Forbes

MacKenzie a Jeff Bezosovi v době, kdy ještě byli manželé.

Reklama

Jmění MacKenzie Scottové, dříve Bezosové, dosáhlo 68 miliard dolarů a krátce se z ní stala nejbohatší žena světa. Základem jejího jmění je čtvrtina akcií Amazonu, které získala rozvodovým vyrovnáním.

Článek

Umět se dobře vdát i rozvést se vyplatí. Bývalá manželka zakladatele a ředitele Amazonu Jeffa Bezose, filantropka a spisovatelka MacKenzie Scottová, je nyní nejbohatší ženou a dvanáctou nejbohatší osobou světa.

Scottová ve středu zaujala místo na vrcholu žebříčku, které doposud patřilo dědičce firmy L'Oréal Francoise Bettencourtové Meyersové. Jenže kvůli čtvrtečnímu propadu akcií se pořadí zase obrátilo, Scottová přišla o více než tři miliardy dolarů.

Ještě ve středu přitom její čisté jmění činilo 68 miliard dolarů. Server CNN uvedl, že většinu svého nynějšího majetku nabyla výhodným rozvodovým vyrovnáním poté, co v roce 2019 ukončila manželství s Bezosem. Tehdy obdržela čtvrtinu společných akcií Amazonu, což odpovídalo 4procentnímu podílu ve firmě. V té době hodnota Amazonu dosahovala 35 miliard dolarů.

Větší část svého majetku chce Scottová věnovat na dobročinné účely. Letos v červenci oznámila, že již darovala téměř 1,7 miliardy dolarů 116 organizacím. Miliardářka je popsala jako organizace se zaměřením na oblasti, jako jsou rasová spravedlnost, rovnost LGBTQ komunity, funkční demokracie či změna klimatu.

„Jako mnozí ostatní jsem sledovala první polovinu roku 2020 s hrůzou a zlomeným srdcem zároveň,“ napsala Scottová. „Co mě naplňuje nadějí, je myšlenka na to, co přijde, pokud se každý z nás zamyslí nad tím, co může nabídnout.“

Loni Scottová podepsala také iniciativu Giving Pledge, kterou se čtvrtým nejbohatším mužem planety Warrenem Buffettem založili Bill a Melinda Gatesovi. Iniciativa nabádá nejbohatší lidi světa, aby většinu svého bohatství věnovali charitě. Jejími členy jsou mimo jiné i Mark Zuckerberg nebo Elon Musk. Nejbohatší muž světa Jeff Bezos podepsat odmítl.

Jeffa Bezose si Scottová vzala v roce 1993 a jejich manželství trvalo více než čtvrt století. Stála po jeho boku, když rozjížděl dnes největší internetový obchod Amazon. Sama ve firmě nějakou dobu pracovala, starala se o účetnictví a pomáhala i s balením zboží.

Za poslední tři měsíce akcie Amazonu vyskočily o 28 procent. Podle údajů společnosti Refinitiv letos stouply o více než 90 procent. Díky jejich prudkému nárůstu se Bezosovo bohatství zvýšilo na více než 200 miliard dolarů.

Článek jsme doplnili o informaci o čtvrtečním burzovním propadu

Reklama

Doporučované