Hlavní obsah

Šťastný rok 2017 šéfa Amazonu: Je nejbohatší. A letos také nejvíce zbohatl

Foto: Shutterstock.com

Amazon se pro Jeffa Bezose stal zlatým dolem. Ilustrační foto: Shutterstock

Reklama

Jeff Bezos, zakladatel internetového obchodu Amazon, si letos polepšil v přepočtu o 742 miliard korun.

Článek

Hodnota majetku 500 nejbohatších lidí světa se v letošním roce zvýšila o jeden bilion dolarů (21,7 bilionů Kč) na více než pět bilionů dolarů, což je v porovnání s loňským rokem nárůst o 23 procent. Informuje o tom agentura Bloomberg, která vychází ze stavu po úterním závěru obchodování na newyorské burze.

Podle jejího indexu miliardářů zaznamenal největší nárůst majetku zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos - o 34,2 miliardy dolarů (742 miliard korun). V žebříčku nejbohatších lidí světa tak odsunul spoluzakladatele softwarové společnosti Microsoft Billa Gatese na druhé místo.

Hodnota Bezosova majetku činí 99,6 miliardy dolarů, zatímco Gatesova 91,3 miliardy. Bill Gates si prvenství držel od května 2013.

Připomeňte si: Od letošního roku náleží Jeffu Bezosovi titul nejbohatšího muže světa.

Pětistovka miliardářů podle agentury kontroluje majetek ve výši 5,3 bilionu dolarů, zatímco před rokem to bylo 4,4 bilionu.

Z hlediska 49 států, kde světoví top miliardáři sídlí, nejvíce zbohatlo 38 Číňanů - o 65 procent, tedy o 177 miliard dolarů. Největší skok vykázal Chuej Kcha Jen, zakladatel China Evergrande Group. Se zvýšením majetku o 350 procent, tedy o 25,9 miliardy dolarů, se co do růstu zařadil hned za Bezose.

Největší zastoupení mají Spojené státy. Jejich 159 miliardářů zbohatlo o 18 procent, o 315 miliard dolarů, na dva biliony. Za nimi následuje 27 nejbohatších Rusů, ti zvýšili své jmění o 29 miliard na 275 miliard dolarů, a dostali se tak nad úroveň před uvalením sankcí na Rusko kvůli anexi Krymu v roce 2014.

Ze sektorového pohledu se nejvíce dařilo technologickému, kde 57 miliardářů zvýšilo svá aktiva o 25 procent, tedy o 262 miliard dolarů.

Na druhé straně, největší ztráty utrpěl francouzský telekomunikační magnát Patrick Drahi. Jeho jmění kleslo o 39 procent, tedy o 4,1 miliardy dolarů, na 6,3 miliardy. Z 500 nejbohatších lidí světa jich letos zchudlo 58 - celkem o 46 miliard - a 60 miliardářů úplně vypadlo.

Jak se přelévají velké peníze: Jeff Bezos byl nejbohatším člověkem pouhý denVideo: Reuters

Reklama

Doporučované