Hlavní obsah

Bezpečnost práce s rizikovými zařízeními upraví nový zákon

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Podmínky práce s vyhrazenými zařízeními upraví v tuzemsku nový zákon, který je ve Sněmovně před schvalováním.

Článek

Týkat se má zdvihacích, elektrických, plynových a tlakových zařízení, která například při nesprávném použití nebo nevhodném provozování představují závažné ohrožení životů, zdraví nebo životního prostředí. Nová norma, kterou by Sněmovna mohla schvalovat v dubnu, kromě jiného ruší zákon o státním odborném dozoru nad bezpečností práce z roku 1968.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) řekla již loni v lednu při prvním čtení zákona, že za posledních víc než 50 let se vzhledem k technologickému pokroku změnila řada zařízení a přístrojů, na což je potřeba v technických standardech reagovat. Podle ministryně nejde o zákon, který by měnil bezpečnost a ochranu práce, ale jde o změnu technických standardů. Zavádění nových technologií podle ní naráží na zastaralé požadavky vyhlášek a technických norem.

Konkrétní zařízení, která představují zvýšenou míru ohrožení života, zdraví a bezpečnosti fyzických osob, bude vláda stanovovat nařízením. Stejně tak bude stanovovat i požadavky například na jejich bezpečnost, umístění, montáž nebo revize. Novou povinností, kterou zákon zavádí, je ohlašování závažných nehodových situací u technických zařízení, kde zjevná škoda na majetku překročí pět milionů korun. Provozovatelé budou muset hlásit havárie bez zbytečného odkladu oblastnímu inspektorátu práce podle místa, kde se havárie stala.

Zákon vymezuje také postavení kontrolního orgánu, kterým je Státní úřad inspekce práce, a takzvané pověřené organizace, kterou je v současnosti Technická inspekce ČR. Zákon měl vstoupit v účinnost už k 1. lednu loňského roku. Hospodářský výbor místo toho navrhl odložit účinnost až na letošní 1. červenec.

Reklama

Doporučované