Hlavní obsah

Bezpečnostní expert nalezl největší databázi ukradených osobních údajů

Nalezený soubor obsahoval přes 770 milionů emailových adres a hesel.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Bezpečnostní expert Troy Hunt nalezl na hackerském fóru největší databázi ukradených osobních údajů v historii. Jedná se o stamiliony emailových adres a přístupových hesel.

Článek

770 milionů emailových adres a hesel objevili bezpečnostní experti poté, co byly umístěny na hackerské fórum. Na serveru měly být podle informací britského serveru The Guardian od půlky prosince. Soubor má velikost 87 gigabitů.

Data objevil bezpečnostní expert Troy Hunt, který vytvořil stránku s názvem Have I Been Pwned. Na ní si uživatelé mohou ověřit, jestli jejich osobní údaje byly nějakým způsobem zneužity.

Hunt svůj nález nazývá „Collection #1” (Sbírka 1). „Collection 1 se pravděpodobně skládá ze spousty dalších datových souborů. Ty zase mohou pocházet z tisíců odlišných zdrojů,” myslí si Hunt.

Součet prolomených dat z různých databází by podle Hunta odhadem mohl odpovídat „zhruba jedné miliardě unikátních kombinací emailových adres a hesel. Původních hesel by se zde mohlo nacházet nějakých 21 milionů,” říká expert.

Dosud objevené soubory obsahující ukradené osobní údaje si sdíleli hackeři mezi sebou. Takový případ se odehrál například v roce 2008, kdy vyplynula na povrch krádež více než 360 milionů účtů na platformě MySpace. Nebo 164 milionů hacknutých účtů na sociální síti LinkedIn z roku 2016.

Podle Hunta se ale v jím objeveném souboru nachází zhruba 140 milionů emailových adres, které jeho platforma dosud nezaregistrovala. Tyto emaily tudíž mohou být dosud novými osobními údaji, které hackeři ukradli.

Reklama

Doporučované