Hlavní obsah

Útok na Kapitol: útočník nepřežil střelbu, zraněním podlehl i policista

Foto: Profimedia.cz

Plně aktivovaná Národní garda po incidentu před washingtonským Kapitolem.

Reklama

aktualizováno •

Zatím neznámý útočník najel v pátek odpoledne autem do ochranné bariéry lemující areál Kapitolu ve Washingtonu. Zranění utrpěli dva kapitolní policisté, jeden z nich po převozu do nemocnice zemřel.

Článek

Agentura AP uvedla, že vůz najel do bariéry na kontrolním stanovišti před Kapitolem a zranil přitom nejméně dva příslušníky kapitolní policie. Podle CNN poté řidič z auta vystoupil s nožem v ruce, načež jej ostraha postřelila.

„Policie zajištující ochranu Kapitolu (USCP) zasahuje na Severní barikádě na příjezdové cestě na Independence Avenue kvůli oznámení, že někdo najel vozidlem do dvou policistů. Podezřelý byl zadržen. Oba policisté jsou zraněni. Všichni tři byli převezeni do nemocnice,“ napsala USCP na svém twitterovém účtu.

Bezpečnostní složky agentuře AP sdělily, že podezřelý byl postřelen a v kritickém stavu převezen do nemocnice. V té době ještě dýchal a byl při vědomí. Později zemřel.

Jednoho ze zraněných policistů odvezl do nemocnice policejní vůz, druhého převážela posádka rychlé lékařské pomoci, uvedli úředníci. Stanice Fox News později bez dalších podrobností uvedla, že jeden z uniformovaných mužů rovněž podlehl zraněním, která utrpěl, když do něj vůz najel.

O motivech útoku se mnoho neví. Americká média píší, že šlo pravděpodobně o útok „osamělého vlka“. „Nejsou známy informace, že by byl napojen na některou z teroristických skupin,“ uvedl šéf metropolitní policie Robert Contee.

Nehoda a střelba se odehrála na kontrolním stanovišti poblíž Kapitolu. Kongres má tento týden přestávku, zákonodárci se tak v budově v době útoku nenacházeli, píše BBC.

Kapitol je kvůli incidentu uzavřen. Kolem 19:20 SELČ obdrželi zaměstnanci Kapitolu podle ABC News zprávu od americké policie, že „z důvodu vnější bezpečnostní hrozby není povoleno do budovy vstoupit ani ji opustit“. Lidé se podle zprávy mohou pohybovat uvnitř budovy, nemají se ale přibližovat k vnějším oknům a dveřím.

Prezident Joe Biden se podle amerických médií nenacházel v době útoku v blízkém Bílém domě, byl na cestě do svého víkendového sídla v Camp Davidu.

Páteční incident je prvním pokusem o narušení bezpečnosti Kapitolu od 6. ledna, kdy příznivci bývalého prezidenta Donalda Trumpa násilně vtrhli do Kapitolu v naději, že zabrání zákonodárcům potvrdit vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách. Při tehdejším útoku utrpělo zranění více než 140 příslušníků kapitolské policie, pět lidí při něm nebo krátce po něm zemřelo.

V okolí Kapitolu od 6. ledna panovala zvýšená bezpečnostní opatření. Po necelých dvou měsících se však ochranná opatření začala uvolňovat, demontován byl například plot kolem budovy Kongresu.

Připomeňte si ve fotogalerii útok na Kapitol.

Reklama

Doporučované