Hlavní obsah

Osm tisíc lidí odmítá na severu Moravy platit dálniční poplatky

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Přes 8000 lidí se podepsalo pod petici, která žádá zrušení dálničního poplatku na silnici D56 mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou. Petici už obdržel Úřad vlády i Ministerstvo dopravy.

Článek

Za peticí původně stálo třináct starostů, k nimž se přidalo dalších dvanáct. „V celkem dvaceti pěti obcích petiční archy podepsalo přes osm tisíc lidí, kteří nechtějí platit poplatek za cestu, která dálnici ani vzdáleně nepřipomíná,“ uvedla Jana Matějíková z odboru kanceláře primátora.

Nyní podle ní běží na Ministerstvu dopravy připomínky k vyhlášce, jíž lze zpoplatnění na tomto úseku zrušit, přesněji řečeno, ve které lze tento úsek vyjmout ze seznamu zpoplatněných komunikací. Podobně učinil i Moravskoslezský kraj, který také žádá, aby zpoplatnění dálnice D56 v úseku mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou bylo zrušeno.

„Přijde nám absurdní platit dálniční známku kvůli několikakilometrovému úseku, který na dálnici ani nenavazuje a je často opravován, takže řidiči si musejí stále hlídat nejen rychlost, ale také se soustředit na dopravní kužely a provizorní čáry. To spoustu řidičů vyhání na okresky vedoucí přes okolní obce, kde narůstá doprava a s tím spojený hluk, prašnost a zvýšené emise z výfukových plynů,“ stojí v takzvané petiční průvodce.

„Děkuji všem, kteří petici podepsali, protože bez nich by mělo jednání o zrušení dálničního poplatku velice omezenou šanci na pozitivní výsledek. Chci věřit, že naše hlasy, přesněji řečeno hlasy více jak osmi tisíc lidí, kteří se podepsali na petiční archy, budou v Praze slyšet a přimějí ministra dopravy se situací zabývat a také k ní zaujmout konkrétní stanovisko,“ uvedl náměstek primátora Karel Deutscher (ČSSD).

K jednání o problému se virtuálně sejde s náměstkem ministra dopravy Luďkem Sosnou. „Uskuteční se 12. října prostřednictvím videohovoru a předpokládám, že u něj budou i mí kolegové z okolních obcí, kteří se do akce zapojili,“ dodal Deutscher.

Petiční výbor byl složen ze zástupců 13 obcí a částí Ostravy – jednalo se konkrétně o Frýdek-Místek, Sviadnov, Paskov, Žabeň, Krmelín, Řepiště, Staříč, Fryčovice, Ostravu-Proskovice, Ostravu-Novou Bělou, Ostravu-Starou Bělou, Ostravu-Hrabovou a Ostravu-Jih.

Aktivně se zapojily i další obce, které měly na svých úřadech k dispozici petiční archy za zrušení dálničního poplatku mezi Frýdkem-Místek a Ostravou. Zájemci je tak mohli podepisovat také v Kozlovicích, Brušperku, Vratimově, Nižních Lhotách, Nošovicích, Dobraticích, Starém Městě, Dolních Domaslavicích, Dobré, Raškovicích, ale také na Hukvaldech a Pražmě.

Reklama

Doporučované