Hlavní obsah

Běžte za šéfem a řekněte si o vyšší plat. Lepší doba už nebude, radí expert

Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Nezaměstnanost na třech procentech, v některých regionech i pod dvěma procenty. Na trhu práce chybí 300 tisíc lidí a váš šéf si toho je vědom. Zaznělo v Rozhovoru dne na TV Seznam. Nyní je nejlepší doba říct si o zvýšení platu, myslí si Tomáš Ervín Dombrovský, analytik Jobs.cz.

Článek

Jak se to dělá, jak má člověk nadřízeným sdělit, že chce přidat? „Normálně, běžte za šéfem a řekněte mu to. Nebuďte ultimativní jako: Když mi nepřidáte, tak... Ale začněte třeba tím, že jste se vypracovali a váš plat neroste už dva tři roky,“ vysvětluje Tomáš Ervín Dombrovský.

Analytik serveru Jobs.cz tvrdí, že kultura u nás v tomto pokulhává. „Neumíme se ani bavit v hospodě s kamarádem, kolik vyděláváme. A to je chyba, z toho pak pramení tahle jakási ostýchavost,“ říká v Rozhovoru dne.

Podle průzkumu Hospodářské komory loni přidalo zaměstnancům 82 procent firem, přitom právě peníze jsou až na třetím místě toho, co dnešní zaměstnanci skutečně řeší. „Nejvíc je zajímá, co budou dělat, pak jak daleko to mají od místa bydliště, nejvíc tolerují půl hodiny až hodinu, a teprve pak se ptají, za kolik,“ říká Dombrovský. Souhlasí s tím, že trendem toho, co lidé stále víc žádají, je flexibilní a zkrácená pracovní doba. V čem ale vidí úplně novou výzvu, je kariérní růst. To tady podle něj chybí, technicky zdatnému pracovníkovi nestačí zůstat na stejné pozici, ale mít možnost růst a vzdělávat se.

Reklama

Doporučované