Hlavní obsah

Čeští biatlonisté dozrávají později. Asi jim chybí sebevědomí, říká Moravec

Hostem nového dílu Ušáku byl biatlonista Ondřej Moravec.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

Biatlonista Ondřej Moravec před pár týdny ukončil svoji úspěšnou sportovní kariéru. Jak ji hodnotí, co chce dělat v nové fázi života a nejen to se dozvíte v 159. díle talkshow Ušák.

Článek

K biatlonu našel Ondřej Moravec cestu už jako malý kluk. To sudičky zařídily dobře. K talentu nadělily Ondrovi i velkou porci ochoty tvrdě pracovat. Když se podívají na životní dráhu českého reprezentanta, mohou být se svou prací rozhodně spokojené. Jméno Moravec je mnohokrát zapsáno mezi medailisty na světových šampionátech, stejně tak, jako září v archivech olympijských vítězů.

Ondřej se před několika týdny definitivně rozloučil s reprezentační kariérou a užívá si života bez denní příměsi tréninků a závodů. Sám říká, že je pro něj nezvyk, nemít žádný konkrétní plán na ten který den. Zároveň se ale doma nenudí, protože je dvojnásobným otcem, a tím pádem má o náplň jednotlivých dní bohatě postaráno. A užívá si, že s dětmi může být. Dokud závodil, býval 170 dní v roce v cizině. Buď na soustředění, nebo na závodech a děti zatím doma rostly.

Hlavní témata Ušáku s Ondřejem Moravcem

1:42 - Život po konci biatlonové kariéry

5:17 - O antidopingových kontrolách a hodnocení kariéry

8:49 - Jaký byl přechod mezi seniory

11:14 - Vztahy se soupeři a superhvězdou Johannesem Boe

14:18 - O popularitě biatlonu

16:23 - Mysl biatlonisty při střelbě a vzpomínky

21:13 - Vystřelil by na zvíře a jaky má vztah ke střelbě na terč?

22:43 - Co chce dělat po konci biatlonové kariéry?

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Jestli něco nebude Ondřejovi chybět, budou to antidopingové kontroly. Musel jimi procházet velmi často, nebyla jiná šance, než si na ně zvyknout, i když to především na začátku kariéry nebylo vůbec nic příjemného. Dostal se i do problémů, když ho dvakrát nezastihli komisaři na uvedené adrese a najednou byl letohradský biatlonista tzv. na dvou čárkách a nesměl si dovolit už žádný podobný lapsus, protože by automaticky následoval zákaz činnosti. Podle jeho slov to byly docela nervy, stále si hlídal, jestli je na uvedené adrese, jen aby nedošlo ke třetímu neuskutečněnému testu.

V nejnovějším díle Ušáku povídal Ondřej i o tom, že čeští biatlonisté a většinou čeští sportovci obecně, dozrávají o něco později než ostatní. Biatlon je přitom v tomto ohledu ukázkový. Celá generace úspěšných českých závodníků se dočkala svých největších úspěchů až po pěti, šesti letech mezi seniory. Podobné to bylo i u Ondřeje, který byl velice úspěšný na juniorských šampionátech, ale na velké medaile ze seniorských soutěží si musel počkat dlouhá léta. Ale potom ta jízda stála za to. Překonávání období, kdy se vám nedaří, je totiž nedílnou součástí sportovní kariéry. I o tom olympijský vítěz ze smíšené štafety ví své.

V Ušáku 159 se můžete dozvědět i o střílení na růže na střelnici, jestli by Ondřej dokázal vystřelit na zvíře v lese, jaký má vztah s megastar biatlonového světa Johannesem Boe, zda si na dovolenou vybírá raději moře nebo hory a mnoho dalšího.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované