Hlavní obsah

Bibiová je spolu se svou rodinou v Kanadě, v Pákistánu stále protestují

Bibiová je i s rodinou v Kanadě.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová, které hrozil trest smrti za údajnou urážku proroka Mohameda, je v Kanadě. Dorazila tam poté, co ji omilostnil pákistánský nejvyšší soud, s jehož rozhodnutím nesouhlasí radikální islamisté.

Článek

Právník Bibiové Saiful Mulook, který v Pákistánu čelí výhrůžkám smrtí kvůli obhajobě Bibiové, médiím potvrdil, že je Bibiová i s celou rodinou v bezpečí v Kanadě, píše Deutsche Welle. Bibiová z Pákistánu odcestovala spolu s manželem poté, co ji omilostnil pákistánský nejvyšší soud. Detaily jejich odjezdu nebyly z bezpečnostních důvodů zveřejněny.

Mulook uvedl, že se v Kanadě Bibiová setkala i se svými dětmi. V říjnu minulého roku pákistánský nejvyšší soud rozhodl o její nevině pro nedostatek důkazů. Rozsudek soud před pár dny potvrdil znovu, přičemž soudce odmítl petici radikálních islamistů, kteří požadovali popravu Bibiové.

Matka čtyř dětí byla zadržena v roce 2009 poté, co skupina muslimských žen po hádce o nádobu na vodu uvedla, že urazila proroka Mohameda. Bibiová byla za údajnou urážku odsouzena k trestu smrti oběšením. Ve vězení strávila osm let.

Případ byl od svého počátku trnem v oku všem lidskoprávním organizacím, které nesouhlasily s jejím uvězněním. Naopak její osvobození vyvolalo masivní násilné demonstrace mezi Pákistánci. Zejména mezi podporovateli islamistické politické strany Tehríke Labajk (TLP), kteří vyhrožují smrtí i soudcům, kteří Bibiovou omilostnili.

„Máme pouze jeden požadavek, a sice, aby byla Asia Bibiová přivedena ke spravedlnosti a odsouzena,“ řekl podle agentury AP místní vůdce TLP Muhammad Afzal Qadri při protestech v Karáčí. Demonstrace trvají od října minulého roku. Policie k jejich rozehnání používá slzný plyn i obušky.

Reklama

Doporučované