Hlavní obsah

Bičování, pojídání chilli papriček a nejdrsnější hudba. V Trutnově začal nejšílenější festival na světě

Fanoušci se na Obscene Extreme nenudí. Mohou si zajezdit v popelnici, nechat si naplácat rákoskou nebo zkusit odolnost vůči chilli. Hlavní náplní festivalu je však extrémní muzika.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Festival té nejtvrdší a nejšílenější hudby na světě začal ve středu v pravé poledne v areálu Na Bojišti v Trutnově. Grindcorový svátek Obscene Extreme letos slaví 20. výročí a stejně jako v minulých letech láká kapely a fanoušky z celého světa od Jižní Ameriky až po Austrálii. Hlavní hvězdou letošní pětidenní hudební přehlídky jsou legendy stylu grindcore, britsko-američtí Napalm Death.

Článek

Festival začal v roce 1999 jako narozeninová oslava jeho zakladatele Miloslava „Čurbyho” Urbance. Na trutnovské Bojiště pozval 30 kapel a řadu přátel z celé Evropy, kterým se atmosféra zalíbila tak, že Čurbyho přesvědčili, aby z grindcoreového dýchánku udělal pravidelnou akci pro veřejnost.

Jeho sláva se hned rozšířila do celého světa a v současnosti je považován za nejvýznamnější festival této extrémní muziky. „Já z toho mám úplně slzy v očích, protože si uvědomuju, že jsme tady něco dokázali, že ten festival znají všude po světě. Já ať přiletím do Kostariky, Guatemaly, Mexika nebo Austrálie, všichni tenhle festival znají. Je to i tím, jak se tady lidé fajnově chovají a jaké je tady uvnitř skvělé prostředí,” popisuje Urbanec.

Jedinečný je festival i svými doprovodnými soutěžemi, které se konají vždy první den v rámci takzvaného Freak Festu. Zájemci mohou závodit v jízdě v popelnicích, v pojídání chilli papriček nebo v tom, kdo vydrží víc bičování různými pomůckami.

Jednoznačným vítězem letošního pojídání chilli se stal český fanoušek František, který nejenže snědl extrakty z různě silných chilli papriček, ale na závěr si ještě „připil” z lahvičky čistého extraktu kapsaicinu. „Já bych si dal pívo,” zahlásil hned po svém výkonu slzící vousáč. Místo piva však od pořadatelů dostal panáka mléka, aby mohl nálož kapsaicinu zneutralizovat. I přesto ještě několik minut po svém vítězství seděl na lavičce a nechával se prohlédnout ošetřovatelkou. Jiný druh bolesti zažila i dvojice dívek, která se nechala vyhecovat k bičování pozadí, u rákosek došlo i na slzy.

I přestože někteří fandové festivalu rádi trpí, nechtějí, aby kvůli nim trpěla zvířata. Akce je proto čistě vegetariánská a veganská. „Je to tak nastavené už od začátku. Já sám jsem vegan a nechci mít s krvavým průmyslem nic společného. Nikoho do toho ale nenutíme, lidé si mohou jít do města a svobodně si dát, co chtějí. Spousta lidí ale tohle repsektuje, za což jsem moc rád. I řada mých kamarádů, kteří běžně jedí maso, se na tenhle víkend stává vegetariány,” pochvaluje si zakladatel festivalu.

Obscene Extreme potrvá až do neděle 22. července a letos představí přes 80 kapel z celého světa. Tou nejexotičtější budou asi muzikanti z Nepálu. Kromě nich vystoupí řada skupin, které byly u založení festivalu v roce 1999. Hlavní hvězdou pak budou britsko-američtí Napalm Death, již zahrají v pátek večer.

Reklama

Související témata:

Doporučované