Hlavní obsah

Biden chce po útoku v Coloradu zakázat držení útočných zbraní

Foto: ČTK/AP/Paul Sancya, ČTK

Joe Biden se nesnaží omezit držení zbraní poprvé (ilustrační foto).

Reklama

Americký prezident Joe Biden chce podniknout kroky „zdravého rozumu“ a zpřísnit pravidla držení střelných zbraní. Rozhodnutí přišlo po dvou masových střelbách během jednoho týdne. Omezit zbraně v USA ale není jednoduché.

Článek

Zákaz útočných zbraní a větší kontroly pro držitele střelných zbraní. To chce podle novin The New York Times zavést americký prezident Joe Biden. Vrátil se tak ke svému tématu omezování střelných zbraní v zemi. Vyzval také Kongres, aby urychlil schválení zákonů, které zaplní mezery v prověřování držitelů zbraní.

Prezident Biden promluvil po pondělní střelbě v Coloradu, při které zemřelo deset lidí. Dalších osm lidí zahynulo minulý týden při střelbě ve státě Georgia. Prezidenta však čeká obtížný úkol.

Právo držet zbraň chrání tzv. druhý dodatek (The Second Amendment) americké ústavy.

Demokraté volají po striktnějších pravidlech držení zbraní, zatímco mnozí konzervativci, včetně bývalého prezidenta Donalda Trumpa, jakákoliv omezení považují za útok na zmíněné ústavní právo.

„Není třeba čekat další minutu či další hodinu, abych podnikl kroky zdravého rozumu, které zachrání životy,“ řekl v úterý Biden v Bílém domě. „Budu urgovat kolegy ve Sněmovně a v Senátu, aby konali.“

Americké téma

Biden připomněl fakt, že za svého působení jako senátor pomohl v roce 1994 omezit držení útočných zbraní. „Snížilo to počet masových střeleb. Měli bychom to zavést znovu,“ řekl podle serveru BBC prezident, který vstoupil do úřadu letos v lednu.

„Nemělo by to být a není to předpojaté téma. Je to americké téma. Zachrání to životy. A my musíme konat,“ dodal.

Joe Biden urgoval Senát, aby schválil dvě legislativní změny, které již prošly Sněmovnou reprezentantů. Tyto změny míří na rozšíření a posílení prověřování lidí, kteří si zbraně nakupují (tzv. background check).

Republikánský senátor Mitch McConnell ale uvedl, že jsou otevřeni diskuzi. Republikáni však pro tyto změny nejsou.

„Jednu věc víme s jistotou. Tito střelci jsou mentálně neschopní,“ řekl podle BBC. „Je to znepokojující problém, který je extrémně obtížné předvídat.“

Americký Senát je v současnosti rozdělen přesně na padesát demokratů a padesát republikánů. Viceprezident, v současnosti viceprezidentka Kamala Harrisová, ale disponuje rozhodujícím hlasem. Nicméně podle pravidel Senátu je v praxi potřeba šedesát hlasů, aby nová legislativa prošla. Podpora od republikánů je tedy nutná.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová řekla reportérům, že prezident „zvažuje řadu“ exekutivních opatření, která pomohou v boji s násilím ve spojitosti se střelnými zbraněmi. Tato opatření prý nebudou potřebovat souhlas Kongresu. Psakiová nespecifikovala, co konkrétně prezident plánuje.

Lehce se mluví, složitě koná

V úterý apeloval prezident na Senát, aby schválil zvýšené kontroly pro ty, co si zbraně nakupují. To se ale podle serveru BBC jednoduše řekne, ale složitě vykonává. Demokrati proklamují podobné návrhy téměř po každé velké masové střelbě.

Demokratické návrhy tak pravděpodobně narazí na tvrdou realitu potřebných šedesáti hlasů ze sta křesel. Prosadit opatření proti zbraním je velmi obtížné. Republikáni, zejména pak z rurálnějších amerických států, kde je téma držení střelných zbraní politickým tématem, budou všechny změny odmítat.

Po střelbě v El Pasu v srpnu 2019 připomněl Biden na dotaz redaktora BBC, že poslední zákaz držení útočných zbraní vešel v platnost v roce 1994. Tuto součást trestního zákoníku prosadil právě on, ještě jako senátor. Uvedl to jako důkaz, že lze kontrolovat zbraně i bez změn pravidel Senátu.

Šlo sice o jinou politickou éru, nálada mezi oběma stranami se ale zejména v otázce zbraní vyhrotila.

Může se jednat o snahu znovu posunout právní předpisy v oblasti prověřování držitelů zbraní, ale tak jako po masakru na škole v Sandy Hook v prosinci 2012 využije opozice všechny možné nástroje, aby opatření neprošla.

Jaká je situace v současné Americe?

Střelba v coloradském supermarketu byla sedmou masovou vraždou ve Spojených státech od začátku letošního roku. Tato data přinesla databáze, kterou sestavila agentura AP, USA Today a škola Northeastern University. Databáze zaznamenává střelbu se čtyřmi a více oběťmi.

Masové střelby v USA od roku 2010:

- 2021: 2 střelby, 18 obětí

- 2020: 2 střelby, 9 obětí

- 2019: 10 střeleb, 73 obětí

- 2018: 12 střeleb, 80 obětí

- 2017: 11 střeleb, 117 obětí

- 2016: 6 střeleb, 61 obětí

- 2015: 7 střeleb, 46 obětí

- 2014: 4 střelby, 18 obětí

- 2013: 5 střeleb, 35 obětí

- 2012: 7 střeleb, 71 obětí

- 2011: 3 střelby, 19 obětí

- 2010: 1 střelba, 9 obětí

* počet střeleb za každý rok se třemi a více oběťmi

** zdroj: BBC a Mother Jones

Podle databáze za první pandemický rok tento fenomén klesl. Ale podle dat, která přinesly noviny The Washington Post, však podle Gun Violence Archive zemřelo ve spojitosti s násilím střelnou zbraní lidí více.

Za rok 2020 střelnou zbraní zemřelo na 20 tisíc Američanů. To je nejvíce za posledních dvacet let. Mnoho ze střeleb se odehrálo v domácnosti a na ulicích. Podle The Washington Post se tento problém „týká disproporčně komunit etnických menšin“.

„V této zemi existuje mnoho komunit, které se potýkají se všudypřítomným násilím se zbraněmi, což je součástí jejich zkušeností každého dne,“ řekl the Washington Post Mark Barden ze skupiny prevence násilí Sandy Hook Promise. „Nedostává se jim podpory, národní pozornosti. Lidé nerozumí, že to pokračuje a má to vzestupnou tendenci,“ dodal.

Co se stalo v Coloradu a Georgii?

V pondělí v nákupním centru ve městě Boulder kolem 14:30 začala střelba. Policie později oznámila, že zadržela jednadvacetiletého Ahmada Al Aliwiho z Arvady v Coloradu, který je z činu podezřelý. Střelec zavraždil deset lidí mezi dvaceti a pětašedesáti lety, včetně jednoho policisty a otce sedmi dětí Erica Talleyho.

Útok se odehrál necelý týden po střelbě ve státě Georgia. Střelec zavraždil ve třech masážních salonech v Atlantě osm lidí, z toho šest asijských žen.

Reklama

Související témata:

Doporučované