Hlavní obsah

Biden dal váhu spekulacím o původu viru. Tajné služby dostaly jasné zadání

Foto: Profimedia.cz

Má covid-19 původ zde? Areál Wuchanského virologického institutu.

Reklama

Prezident Spojených států Joe Biden zadal americkým zpravodajcům úkol dál pátrat po původu nákazy covid-19. Bidenova administrativa podle amerických médií bere v potaz možnost, že na počátku mohl být nechtěný únik z laboratoře.

Článek

Devadesát dní. Tolik času dal Joe Biden americké CIA a dalším zpravodajským službám na zjištění dalších informací o tom, co odstartovalo pandemii covidu-19. Ve svém středečním prohlášení prezident uvedl, že CIA a další zpravodajské agentury se stále neshodly na tom, jaký je původ covidu-19, který má ve Spojených státech na svědomí téměř 600 tisíc životů. „Požádal jsem zpravodajskou komunitu, aby zdvojnásobila své úsilí ve shromažďování a analýze informace, které by nás mohly přiblížit k definitivnímu závěru (ohledně původu pandemie),“ uvedl Biden.

Biden měl podle svých slov po nástupu do funkce požádal zpravodajské služby o zprávu o původu covidu-19, „včetně toho, zda vznikl při kontaktu člověka s infikovaným zvířetem, nebo při laboratorní nehodě“. Po obdržení informací během tohoto měsíce následně prezident požádal o „další sledování“. Biden uvedl, že většina zpravodajské komunity se „shodla“ na těchto dvou scénářích, ale „nevěří, že existuje dostatek informací, aby bylo možné vyhodnotit některý ze nich jako pravděpodobnější“, informuje BBC.

Na závěr Biden uvedl, že Spojené státy budou „nadále spolupracovat s podobně smýšlejícími partnery po celém světě v tlaku na Čínu, aby se účastnila úplného, transparentního a mezinárodního vyšetřování založeného na důkazech a poskytla přístup ke všem relevantním údajům a důkazům“.

Čínská ambasáda v USA mezitím varovala před „politizováním“ pátrání po původu pandemie. „Pomlouvačné kampaně a přenášení viny se vrací na scénu a konspirační teorie o úniku z laboratoře se znovu objevují,“ uvedlo velvyslanectví v prohlášení na svých webových stránkách. „Politizace pátrání po původu, což je záležitost vědy, nejen znesnadní vypátrání původu viru, ale také vytvoří prostor pro politický virus a vážně znemožní mezinárodní spolupráci během pandemie,“ vyjádřil se zastupitelský úřad.

Ohledně původu koronaviru panuje i po sedmnácti měsících od začátku šíření onemocnění značná nejistota. Podle nemalé skupiny vědců i vysokých amerických představitelů by mohla být pandemie zaviněna únikem z wuchanského ústavu či jiných laboratoří studujících netopýří viry, to ale čínská strana odmítá. Vědci terénní mise podporované Světovou zdravotnickou organizací ve Wu-chanu na začátku tohoto roku tuto teorii označili za „extrémně nepravděpodobnou“, podle nich je nejpravděpodobnější verze ta, že virus pochází ze zvířete.

Naposledy se téma stalo předmětem sporu mezi Čínou a Spojenými státy na začátku tohoto týdne. Deník The Wall Street Journal v neděli přinesl zprávu, že podle zdrojů z amerických zpravodajských služeb skončili v listopadu 2019 v péči lékařů s blíže nespecifikovanou nemocí tři výzkumníci Wuchanského virologického institutu (WIV).

V pondělí Čína reagovala prostřednictvím státního média Global Times, které citovalo ředitele Wuhan National Biosafety Laboratory Jüana Č‘-minga. „Četl jsem to, je to úplná lež,“ řekl Jüan pro Global Times k článku WSJ. „Tato tvrzení jsou neopodstatněná. Laboratoř o nemocných vědcích nevěděla a já ani nevím, odkud takové informace pocházejí,“ dodal čínský výzkumník.

Podle americké strany mělo k událostem dojít jen pár měsíců předtím, než Čína oficiálně informovala o propuknutí pandemie ve Wu-chanu. Stanice CNN nicméně upozorňuje, že zpravodajské služby stále přesně nevědí, čím výzkumníci onemocněli. Jako první o onemocnění vědců informovala administrativa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien k tomu v pondělí na pravidelném briefingu uvedl, že zpráva je „naprosto v rozporu s fakty“. Server Global Times napsal, že američtí politici i média „opět usilují o posílení teorie úniku z laboratoře, a to navzdory tomu, že vědci z týmu WHO po svém polním výzkumu ve Wu-chanu dospěli k závěru, že únik z laboratoře je velmi nepravděpodobný.“

Biden podle svých slov v březnu nařídil svému poradci pro národní bezpečnost Jakeu Sullivanovi, aby pověřil zpravodajskou komunitu přípravou zprávy o nejaktuálnější informacích týkajících se původu pandemie. Biden uvedl, že tuto zprávu obdržel počátkem tohoto měsíce, a požádal o další postup.

O tom, co přesně přimělo Bidena k tomuto kroku, ale zatím americká média pouze spekulují. Peking již dříve uvedl, že místo čínského výzkumného střediska mohl covid-19 pocházet z americké laboratoře. Ve svém středečním prohlášení čínské velvyslanectví uvedlo, že podporuje úplné vyšetřování „některých tajných základen a biologických laboratoří po celém světě“.

Podle deníku The New York Times mohlo i toto vyjádření přispět k prezidentově rozhodnutí pokračovat v pátrání. Bidenovo vystoupení nicméně přišlo krátce poté, co stanice CNN informovala, že jeho administrativa letos na jaře zastavila vyšetřování ministerstva zahraničí, jehož cílem bylo zjistit, zda virus mohl uniknout z laboratoře v čínském Wu-chanu. Biden měl podle CNN vyšetřování považovat za neefektivní.

Kvůli tomuto rozhodnutí čelila Bidenova vláda kritice ze strany republikánů. Právě bývalý republikánský prezident Donald Trump totiž několikrát na veřejnosti spekuloval, zda koronavirus nepochází z čínské laboratoře. Vyšetřování pak z pozice ministra zahraničí řídil Mike Pompeo. „Potřebujeme zjistit, co se vlastně stalo. Čínská komunistická strana ví, co se stalo. Vědí, kdo byl pacient nula. Vědí přesně, kde to začalo,“ řekl Pompeo v pondělí na stanici Fox News.

Mimo Bidena míří kritika nejen ze strany republikánů také na Světovou zdravotnickou organizaci. Republikánský senátor za Indianu Todd Young ve středu CNN řekl, že WHO musí jednat rychle a ve spolupráci s USA, jejími partnery, aby ještě měla šanci napravit svou pověst. „Nevidím žádný jiný způsob, jak by Světová zdravotnická organizace mohla obnovit svou důvěryhodnost v očích Američanů a mnoha lidí z celého světa. Upřímně řečeno, více věří vedení čínské komunistické strany než západnímu světu, “ řekl Young.

Ohledně podezření, že vir pochází z laboratoře, se tento týden vyjádřil i samotný Trump. „Pro mě to bylo od začátku zřejmé, ale jako obvykle jsem za to byl velmi kritizován,“ řekl bývalý prezident deníku New York Post. „Nyní všichni říkají: Měl pravdu,“ dodal Trump. Kritici bývalého prezidenta nicméně připomínají, že ani případné zjištění původu viru neomlouvá reakci Trumpovy administrativy na pandemii.

Do kritiky WHO a Číny se opatrně pouští i Bílý dům. „Říkáme to velmi dlouho, že Čína měla zajistit větší přístup do laboratoře, plně spolupracovat s vědeckými výzkumníky a nemyslíme si, že by tyto standardy plnila,“ uvedla ve středu zástupkyně mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Poradce Bílého domu pro oblast zdravotnictví Andy Slavitt pak uvedl, že USA potřebují „zcela transparentní jednání Číny“. „Potřebujeme, aby v této věci pomohla WHO. Nemáme ale pocit, že se to teď děje,“ uvedl pro CNN Slavitt.

V úterý americký ministr zdravotnictví a sociálních věcí Xavier Becerra vyzval WHO, aby zajistila „transparentní“ vyšetřování původu viru. „Fáze 2 studie o původu covidu-19 musí být zahájena s referenčním rámcem, který je transparentní, vědecky podložený a dává mezinárodním odborníkům nezávislost, aby mohli plně prozkoumat zdroj viru a počátky pandemie,“ uvedl Becerra.

Experti WHO, kteří počátkem letošního roku pátrali po původu nového koronaviru v čínském městě Wu-chan, naopak označili za vysoce nepravděpodobné, že by virus SARS-CoV-2 unikl z čínské laboratoře, a uvedli, že je pravděpodobně přírodního původu. Světová zdravotnická organizace si ale stěžovala, že Peking neposkytl jejím odborníkům přístup ke kompletním datům.

Reklama

Související témata:

Doporučované