Hlavní obsah

Biden: Nemůžeme umírat ve válce, kterou Afghánci nebojují

Foto: The White House live

Joe Biden během projevu o situaci v Afghánistánu.

Reklama

Americký prezident promluvil k veřejnosti o situaci v Afghánistánu v mimořádném projevu. Za svým rozhodnutím stáhnout americké vojáky si podle vlastních slov stojí.

Článek

„Chtěl bych všem připomenout, jak jsme se sem dostali a jaké jsou zájmy USA v Afghánistánu,“ zněla jedna z prvních slov prezidenta Bidena. „Šli jsme do Afghánistánu téměř před 20 lety s jasnými cíli: Dostat ty, kteří na nás zaútočili 11. září 2001, a zajistit, aby al-Káida nemohla použít Afghánistán jako svou základnu, ze které by na nás mohla znovu zaútočit. To jsme udělali.“

Americká mise v Afghánistánu, jak Biden opakovaně zdůraznil během živého přenosu z Bílého domu, nikdy neměla být o budování národa. Američané by se podle něj měli nyní zaměřit především na aktuální hrozby roku 2021 a nikoliv na ty v minulosti.

„Volba, kterou jsem jako váš prezident musel učinit, byla buď pokračovat v dohodě, nebo se připravit jít zpátky do bojů s Tálibánem,“ sdělila hlava USA s odkazem na dohodu svého předchůdce Donalda Trumpa která stanovila stažení amerických vojsk do 1. května 2021. „Po 1. květnu by nebylo žádné příměří, žádná dohoda by nechránila naše síly,“ bránil své kroky Biden.

„Za svým rozhodnutím si stojím,“ sdělil prezident. Podle svých slov pečlivě zvážil rizika, která s sebou jeho rozhodnutí mohlo přinést. Přiznal ale, že situace se vyvinula mnohem rychleji, než předpokládal. „Počítali jsme s každou nepředvídatelnou událostí. (…) Pravdou ovšem je, že se vše odehrálo rychleji, než jsme očekávali.“

„Co se tam tedy stalo? Političtí představitelé Afghánistánu to vzdali a uprchli ze země. Afghánská armáda se zhroutila, někteří se ani nepokoušeli bojovat. Vývoj v uplynulém týdnu posílil přesvědčení, že ukončení vojenské účasti USA v Afghánistánu bylo správným rozhodnutím. Americké jednotky nemohou a neměly by bojovat a umírat ve válce, kterou afghánské síly nejsou ochotny bojovat samy za sebe.“

Spojené státy za válku v Afghánistánu utratily přes bilion dolarů a tamním vládním jednotkám dodaly prostředky i šanci, aby boj o svou budoucnost vyhrály. To, co jsme jim dodat nemohli, byla vůle za tu budoucnost bojovat, pronesl Biden.

„Takže mi zbývá se znovu zeptat těch, kteří tvrdí, že bychom tam měli zůstat: Kolik generací amerických dcer a synů byste mě nechali poslat bojovat do afghánské občanské války? Když afghánské jednotky bojovat nebudou? Kolik dalších životů, amerických životů, za to stojí? Kolik nekonečných řad náhrobků na Arlingtonském národním hřbitově? Ve své odpovědi mám jasno. Nebudu opakovat chyby, kterých jsme se v minulosti dopustili.“

Navzdory svému přesvědčení však Biden zmínil také to, jak bolestné je i pro něj samotného sledovat scény, které se v Afghánistánu odehrávají. „Budeme i nadále podporovat afghánský lid. Povedeme to skrze naši diplomacii, náš mezinárodní vliv a naši humanitární pomoc, budeme i nadále usilovat o regionální diplomacii a angažovanost, abychom předešli násilí a nestabilitě.“

Američtí diplomaté a spolupracovníci se v těchto dnech za podpory několika tisíc amerických vojáků stahují ze země. USA podle Bidena bezpečně uzavřely ambasádu a evakuovaly své diplomaty. V dalších dnech přijde na řadu evakuace tisíců amerických občanů, kteří jsou dosud v Afghánistánu například kvůli práci. I nadále chtějí podporovat také návrat pracovníků svých spojenců a osoby, které s USA spolupracovaly.

„Naše současná vojenská mise bude krátká, rozsahem omezená a zaměřená na své cíle: dostat naše lidi a naše spojence co nejbezpečněji a nejrychleji pryč. A jakmile tuto misi dokončíme, ukončíme naše vojenské stažení. Ukončíme nejdelší americkou válku po dlouhých 20 letech krveprolití,“ zněly jedny z posledních vět amerického prezidenta, který po dokončení svého projevu opustil místnost, aniž by zodpověděl dotazy novinářů.

Ještě v průběhu pondělního rána se prezident nacházel v prezidentském letovisku Camp David, kde trávil dovolenou a dostával pravidelné brífinky o afghánské situaci. Konat se mělo i několik hovorů se členy týmu národní bezpečnosti USA. Později se přesunul do Washingtonu, odkud se vysílal i nejnovější projev.

Biden je čtvrtým americkým prezidentem, který výzvám v Afghánistánu čelí, a dlouhodobě trval na tom, že nejdelší americkou válku nepředá svému nástupci. Jak Trump, tak i jeho předchůdce Barack Obama chtěli Afghánistán opustit, ale nakonec se podvolili nesouhlasu vojenských vůdců a dalším politickým problémům.

Biden byl oproti nim vytrvalý ve svém rozhodnutí a odmítal změnit stanovený termín pro ukončení americké mise. Podle agentury AP za to mohlo přesvědčení, že americká veřejnost je na jeho straně. Koncem července například průzkum ABC News/Ipsos ukázal, že 55 procent Američanů schvaluje to, jak Biden stažení vojsk zvládl. V posledních dnech se však na jeho adresu strhla kritika.

Reklama

Doporučované