Hlavní obsah

Biden obrátil. Limit pro nově příchozí uprchlíky zvýšil o desetitisíce

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Americký prezident Joe Biden zvýšil limit pro nově příchozí uprchlíky na 62 500 z původních 15 tisíc. Po ostré kritice stranických kolegů tak opustí rekordně nízký limit, který stanovil jeho předchůdce Donald Trump.

Článek

Americký prezident Joe Biden v pondělí oznámil, že se vrátil k plánu navýšit kvóty pro celkový počet uprchlíků, kterým Spojené státy povolí vstup do země v tomto roce, na 62 500. Informovala o tom agentura Reuters. Biden čelil ostré kritice z řad demokratických zákonodárců po dubnovém oznámení Bílého domu, že dočasně ponechá historicky nízký limit 15 000 uprchlíků za fiskální rok, který stanovil jeho republikánský předchůdce Donald Trump.

„Je důležité podniknout toto opatření dnes, abychom odstranili jakékoli přetrvávající pochybnosti v myslích uprchlíků z celého světa, kteří tolik trpěli a kteří úzkostlivě čekají na začátek svého nového života,“ uvedl Biden. Trumpovou vládou stanovený limit 15 000 uprchlíků za fiskální rok přitom označil za historicky nízký s tím, že „neodráží hodnoty Ameriky jako národa, který podporuje uprchlíky“.

Biden se krátce po svém lednovém nástupu do funkce zavázal, že posílí program na přijímání uprchlíků. Svým nedávným rozhodnutím ponechat nižší limit ale překvapil své spojence a vyvolal kritiku mezi demokratickými zákonodárci a aktivisty za práva uprchlíků. Řada činitelů se přitom shodla, že dubnové rozhodnutí souviselo s obavami ze špatného mediálního obrazu poté, co u americké hranice s Mexikem stoupl počet nově příchozích migrantů.

Trump za svého působení v Bílém domě stabilně omezoval uprchlický program, což podle členů Bidenovy administrativy rychlé zvýšení kvót ztížilo.

Program pro uprchlíky je ale oddělený od azylového systému pro migranty. Uprchlíci do USA přicházejí z celého světa a mnozí z nich prchají před válkou. Na rozdíl od migrantů, kteří přicházejí k hranici a teprve poté žádají o azyl, jsou uprchlíci podrobeni důkladné prověrce ještě před vstupem do USA.

Podle Bidenem stanoveného klíče budou moci USA nově přijmout 22 000 uprchlíků z Afriky, 6000 z východní Asie, 4000 z Evropy a Střední Asie, 5000 z Latinské Ameriky a oblasti Karibiku, 13 000 z jižní Asie a 12 500 míst bude rezervních a bude je možné využít podle potřeby.

Biden zároveň vyjádřil pochybnosti nad tím, zda budou Spojené státy schopny přijmout 62 500 uprchlíků do 30. září, kdy končí stávající fiskální rok, či zda se podaří naplnit kvótu 125 000 uprchlíků v příštím roce.

„Smutným faktem je, že se nám nepodaří letos přijmout 62 500 lidí. Pracujeme na tom, abychom rychle napravili škody z posledních čtyř let. Bude to nějaký čas trvat, ale už se na tom pracuje,“ uvedl.

Zdroj z Bílého domu Reuters sdělil, že se Biden rozhodl limit navýšit bez ohledu na možná omezení, jelikož chtěl vyslat jasný vzkaz, že přijímání uprchlíků je důležitou součástí americké pozice ve světě. Zároveň podle zdroje uznal, že původní rozhodnutí limit dočasně ponechat „nevyslalo správný vzkaz“.

Podle organizací na pomoc uprchlíkům byly v důsledku Bidenova dlouhého rozhodování zrušeny stovky letů pro uprchlíky, kteří mnohdy po letech čekání dostali povolení přijet do USA.

Reklama

Doporučované