Hlavní obsah

Biden: Očkovaní Američané se mohou setkávat venku bez roušek

Foto: Profimedia.cz

V USA lékaři podali lidem přes 215 milionů injekcí vakcín.

Reklama

Američané plně naočkovaní proti covidu-19 nemusí nosit roušky při pobytu venku kromě případů, kdy se pohybují v davu neznámých lidí.

Článek

Američané se mohou částečně rozloučit s rouškami. Týká se to ale těch, kdo již dostali dvě dávky protikoronavirové vakcíny. Ti plně naočkovaní proti covidu-19 nemusí nosit roušky při pobytu venku kromě případů, kdy se pohybují v davu neznámých lidí. V návaznosti na aktualizaci doporučení amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) to dnes prohlásil prezident Joe Biden. Spojené státy podle něj učinily v boji s pandemií ohromný pokrok, nicméně mají před sebou ještě dlouhou cestu. Šéf Bílého domu přitom znovu naléhal na Američany, aby se nechali co nejrychleji očkovat.

„Základní sdělení je jasné: Pokud jste naočkovaní, můžete bezpečně dělat více činností,“ řekl Biden s tím, že podle vládních expertů se mohou plně očkovaní Američané bezpečně scházet v parcích či večeřet ve venkovních prostorách restaurací. Pokud jsou však na koncertě či na konferenci, měli by mít roušky stále nasazené.

Nenaočkovaní lidé by si podle nových doporučení CDC stále při setkávání s ostatními venku při téměř všech příležitostech měli zakrývat ústa a obličej. Nošení roušek všem bez rozdílu pak americké úřady nadále doporučují ve vnitřních veřejných prostorech.

V USA podle prezidenta 80 procent seniorů dostalo alespoň jednu dávku vakcíny a 67 procent jich bylo plně naočkováno. Biden připomněl, že nárok na očkování zdarma má nyní každý Američan starší 16 let, na 90 procent všech obyvatel USA přitom podle něj žije v okruhu osmi kilometrů od některého očkovacího centra.

„Tohle je další skvělý důvod pro to, abyste se nechali naočkovat. Hned, hned!“ řekl Biden k novým doporučením v poznámce adresované zejména mladým lidem. Očkování je totiž podle šéfa Bílého domu jediným způsobem, jak se vrátit k normálnímu životu.

V USA, které mají na 330 milionů obyvatel, dosud lékaři podali lidem přes 215 milionů injekcí vakcín proti covidu-19, oznámil dnes Biden. Jeho cílem bylo aplikovat 200 milionů dávek očkovacích preparátů za prvních 100 dnů, které stráví v prezidentském úřadu, což připadá na pátek. Prezident již dříve prohlásil, že vzhledem k postupující imunizaci obyvatelstva předpokládá, že Američané budou moci 4. července na Den nezávislosti oslavit rovněž nezávislost na koronaviru.

Reklama

Doporučované