Hlavní obsah

Indiánka kmene Laguna Pueblo povede Bidenův resort vnitra

Foto: Profimedia.cz

Kongresmanka za Nové Mexiko Deb Haalandová.

Reklama

Nově zvolený americký prezident Joe Biden jmenoval do funkce ministryně vnitra ženu domorodého původu. Současná poslankyně za Nové Mexiko Deb Haalandová bude první indiánkou ve vedení amerického ministerstva vůbec.

Článek

„Bylo by mi ctí posunout klimatickou agendu dua Biden–Harrisová vpřed, pomoci napravit mezivládní vztahy s původními obyvateli, které zničila Trumpova vláda, a sloužit jako první indiánská ministryně v historii našeho národa,“ uvedla Haalandová v prohlášení citovaném v The New York Times. Šedesátiletá Deb Haalandová je členkou federálně uznaného kmene Laguna Pueblo a zapíše se do historie i jako jedna ze dvou indiánských žen, které kdy byly do Kongresu zvoleny.

?Předsedkyně Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová, Haalandovou ocenila jako jednu z nejuznávanějších členů Kongresu. Kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová označila její nominaci za „historickou na mnoha úrovních“, ať už jde o její závazky na poli klimatických změn, nebo pouhý fakt, že jde o domorodou Američanku.

Jako ministryně vnitra by Haalandová hrála klíčovou roli při řízení environmentálních politik státní správy. Mezi ně patří příslib, že federální vláda ustoupí od používání fosilních paliv. Stát Nové Mexiko se pod jejím vedením stal součástí americké klimatické aliance a stanovil si vlastní odvážné klimatické cíle.

Haalandová má také dvouleté zkušenosti ve výboru pro přírodní zdroje. Celkově by tak dohlížela na 500 milionů akrů federálního území, 62 národních parků a spolupracovala s 1,9 milionu domorodých Američanů z 574 federálně uznaných kmenů. Ministr vnitra rovněž spravuje Bureau of Trust Funds Administration, která se stará o indiánské finance, a Bureau of Indian Education zabývající se vzděláváním.

Její jmenování by vzhledem k historickým střetům mezi ministerstvy vnitra a indiánskými skupinami mohlo mít pozitivní dopady i na vzájemné kulturní soužití. V minulosti vláda USA uzmula domorodým kmenům významná území, jako například národní park Yellowstone. Haalandovou tak ve funkci podpořili i kmenoví vůdci. Jména více než 120 z nich se objevila na petici Lakota People's Law Action Center za její jmenování. Bidena k volbě Haalandové pobídli také ekologičtí aktivisté i nejrůznější celebrity. Petice Change.org za její jmenování před čtvrtečním dnem čítala téměř 40 000 podpisů.

„Když se dívám na Deb, vidím sebe. Věci, které jsou pro mě důležité, jako například kmenové vysoké školy, indiánské školství, apod., jsou důležité i pro ni, sledovala jsem ji, jak mluví a jak tyto věci prosazuje. Je to úžasné, jsem stále v šoku. Mé tři přidružené kmeny mají na její volbě skutečný zájem, protože třeba zrovna teď jsme u soudu s ministerstvem vnitra a bojujeme za naše pozemková práva. Její jmenování do funkce tajemnice je tedy vítanou zprávou a já doufám, že se dočkáme vítězství zdravého rozumu,“ říká pro BBC jedna z původních obyvatelek, 44letá Twyla Bakerová, prezidentka školy tří přidružených kmenů. Na volbě Haalandové dle ní záleží i kvůli ochraně původního kulturního území. „Vidět někoho jako Deb v tak vysoké pozici bude skvělým příkladem i pro mé dcery a syna,“ dodává.

Kromě jména ministryně vnitra Biden vybral také šéfku ministerstva energetiky. To povede bývalá guvernérka Michiganu Jennifer Granholmová. Biden také zřídí kancelář zaměřenou na globální oteplování, kterou povede někdejší šéfka Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Gina McCarthyová, napsala agentura Reuters. Do čela EPA chce Biden Michaela Regana, který je nyní zodpovědný za oblast životního prostředí v Severní Karolíně. Regan bude prvním černochem v čele EPA.

Biden výběrem nových členů své administrativy plní dva hlavní sliby, které dal po svém zvolení. Jedním z nich je, že chce zřídit zkušený tým zaměřený na boj proti změnám klimatu. Druhým pak je, že sestaví kabinet, který bude odrážet rozmanitost Ameriky.

Bidenova mluvčí Kate Bedingfieldová rovněž uvedla, že poradce nastupujícího prezidenta Cedric Richmond byl ve čtvrtek pozitivně testován na koronavirus. Na počátku týdne se na krátkou dobu setkal s Bidenem. Setkání se však uskutečnilo pod širým nebem a oba muži měli roušky, což znamená, že Biden nebyl podle definice Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v „blízkém kontaktu“ s nakaženým. Ve čtvrtek měl Biden negativní test na koronavirus.

Reklama

Doporučované