Hlavní obsah

Biden? Podnikatelé se už nemusí bát nevypočitatelnosti, říká byznysmen

Pavel Staněk v Česku spoluzaložil Potten & Pannen. V Americe sází na byznys spojený se psy.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Jako podnikatelé teď v USA budeme mít větší jistotu a nebudeme se bát, že se pravidla změní přes noc jen proto, že se někdo špatně vyspal,“ hodnotí výsledky amerických voleb Čech Pavel Staněk, který má za oceánem firmu.

Článek

Pavel Staněk, zakladatel firmy Potten & Pannen Staněk žije střídavě v Česku a v USA. Šest měsíců v roce tráví kvůli podnikání na Floridě, a tak může poměrně dobře posoudit, jak Ameriku změnil koronavirus a jak ji změní nový prezident.

„Amerika se změní, o tom jsem přesvědčen. Kultura, která se tam v posledních čtyřech letech aplikovala, nebyla nic pěkného. Země byla opravdu rozdělená, rodiny spolu nemluvily. Třeba moji přátelé: Pokud jsem pozval jednoho, nemohl jsem pozvat druhého. Bylo to cítit v celé společnosti,“ říká Staněk s tím, že on osobně je za současnou volbu rád a věří, že se změní atmosféra ve společnosti a všem se vrátí hrdost na Ameriku. „Už třeba tím, jak ten Bílý dům bude komunikovat,“ dodává Staněk.

Staněk je v Česku známý hlavně jako jeden z majitelů prodejce nádobí Potten & Pannen. V USA ale sází na zcela jiný byznys. Na psy. Má síť exkluzivních psích butiků a prodejen značky Hunter. A tak může posoudit i dopady na podnikání.

„Myslím, že v byznysu se nic zásadního nezmění v tom smyslu - že by byly ze dne na den jiné podmínky. Některé změny, kterými Donald Trump utáhl šrouby, pravděpodobně zůstanou. Pro podnikatele bude ale nový prezident znamenat větší jistotu,“ věří s tím, že současná imigrační politika byla pro firmy, které potřebovaly do USA dostat zaměstnance ze zahraničí, velmi přísná. „Mně se to naštěstí povedlo ještě před nástupem administrativy Donalda Trumpa. Jeho imigrační politika byla velice tvrdá a nebylo jednoduché dostávat do Států lidi, i když jste měli legitimní byznys a platili daně,“ dodává.

Do obchodních center už jen na jídlo

Už teď je navíc Amerika výrazně proměněná kvůli pandemii koronaviru. I salony a obchody Pavla Staňka byly kvůli ní mnoho měsíců zavřené. „Máme prodejnu v jednom z nejexkluzivnějnších obchodních center ve Fort Lauderdale. Mnohé společnosti, které jsou s námi na patře, skončily – jako třeba Victoria’s Secret (společnost zavřela 251 – tedy čtvrtinu – svých obchodů v USA a Kanadě).

„Do obchodních center chodí lidé jen v poledne, aby se najedli. Ten byznys se strašně změnil. Už dříve byl on-line na velké úrovni a teď narostl do takové míry, že na jedno ťuknutí kupujete i pastu na zuby a kamenný retail má velké problémy,“ dodává Staněk.

Reklama

Související témata:

Doporučované