Hlavní obsah

Biden pozval ukrajinského prezidenta Zelenského do Bílého domu

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho americký protějšek Joe Biden.

Reklama

aktualizováno •

Joe Biden pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Bílého domu. Oznámil to v pondělí poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Článek

Biden podle Sullivana v telefonátu se Zelenským řekl, že podporuje „svrchovanost a územní celistvost“ Ukrajiny. „Těší se, že ho letos v létě přijme v Bílém domě,“ dodal poradce.

Bidenovo pozvání Zelenského do Washingtonu přichází před plánovaným setkáním šéfa Bílého domu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, které se má uskutečnit 16. června v Ženevě. Podle Sullivana nadcházející jednání nepředstavuje „odměnu“ pro Putina, ale je nejefektivnější cestou, jak s ním komunikovat přímo s cílem porozumět rozdílům mezi Moskvou a Washingtonem.

Rusko-americké vztahy jsou v poslední době mimořádně napjaté kvůli řadě neshod. USA nedávno uvalily na Rusko sankce a země si vzájemně vyhostily několik diplomatů. Moskva také zařadila USA spolu s Českem na seznam „nikoliv přátelských“ zemí. Vztahy Ruska se Západem kalí mimo jiné ruské věznění kritika Kremlu Alexeje Navalného, posilování ruské vojenské přítomnosti u hranic s Ukrajinou i obvinění z vměšování Ruska do amerických voleb.

Sullivan novinářům na pondělním brífinku také řekl, že Biden při nadcházející návštěvě Evropy zdůrazní význam rozložení zátěže mezi státy NATO a potřebu spojenců přispívat na cvičení a operace Aliance. Dodal, že USA budou reagovat, pokud budou „škodlivé“ aktivity Ruska proti Washingtonu pokračovat. Summit NATO, který se uskuteční v Bruselu 14. června, bude jednou z Bidenových zastávek při jeho první zámořské cestě v pozici prezidenta USA. Do Bruselu zamíří z Británie, kde se zúčastní summitu zemí G7 a setká se s britskou královnou Alžbětou II. S Putinem se sejde v závěru své evropské cesty.

Reklama

Související témata:

Doporučované