Hlavní obsah
Online

Nikomu se nebudeme mstít a ženy budou mít svá práva, slíbil Tálibán

Foto: RFE/RFL

Tálibové obsadili vládní budovy v Kábulu. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

Situaci v Afghánistánu sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- Boje v Afghánistánu skončily, uvedlo včera Radikální islamistické hnutí Tálibán, které v neděli obsadilo metropoli Kábul. Mluvčí Tálibánu v rozhovoru s televizí Al-Džazíra uvedl, že hnutí nechce být izolováno a přeje si udržovat vztahy s mezinárodním společenstvím. Mimo jiné také prohlásil, že „válka“ v asijské zemi skončila a Tálibán je připraven vést dialog o obavách zahraničních vlád.

- Americký prezident Joe Biden ve včerejším mimořádném projevu uvedl, že by Američané neměli bojovat a umírat ve válce, ve které ani samy afghánské síly nechtějí bojovat. Spojené státy utratily za válku v Afghánistánu přes bilion dolarů, daly tamním vládním jednotkám všechny prostředky, aby mohly vyhrát boj o svou budoucnost.

- Na kábulském letišti panuje podle zahraničních médií chaos. Tisíce Afghánců, kteří chtějí vycestovat ze země, se vydaly na letiště a zabraly letištní plochu. Zemřelo nejméně pět lidí.

- Z Kábulu odletělo druhé české evakuační letadlo s afghánskýámi spolupracovníky a jejich dětmi. Na palubě je i český velvyslanec Jiří Baloun. Podrobnosti ZDE.

  • Český speciál z Kábulu přistál v Praze. Přivezl 87 lidí

    Český evakuační speciál z Afghánistánu přistál na vojenském letišti v pražských Kbelích. Letadlo z Afghánistánu evakuovalo 87 lidí, na palubě byl i velvyslanec Jiří Baloun, čeští vojáci, afghánští spolupracovníci a dva Poláci.

  • Vítězství Tálibánu vlilo novou krev do žil islámským radikálům, obává se Západ

    Vítězství Tálibánu by mohlo z Afghánistánu znovu vytvořit centrum světového terorismu, obávají se odborníci, politici i vojáci. Proti hnutí mezitím nadále brojí společnost Facebook, která na svých platformách blokuje jeho obsah.

  • Mluvčí Tálibánu zkritizoval Facebook za cenzuru

    „Otázky byste měli klást těm, kteří sami sebe označují za propagátory svobody slova a kteří nedovolují publikaci všech informací“ reagoval na dotazy novinářů mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid. Facebook pak označil za cenzora. Společnost Facebook dnes potvrdila, že bude nadále blokovat obsah související s radikálním islamistickým hnutím Tálibán, které považuje za teroristickou organizaci.

  • Britský evakuační program běží „plnou rychlostí“

    Kvůli měnící se politické situaci si program „nemůže dovolit dát pauzu a čekat“, řekl podle zpravodajského serveru veřejnoprávní společnosti BBC armádní velitel, viceadmirál Sir Ben Key, který nynější evakuaci řídí. Dosud podle něj bylo z Afghánistánu přepraveno zhruba 300 osob. Británie přitom chce z Afghánistánu dostat 6000 až 7000 britských občanů a afghánských pracovníků. Británie do země vyslalo na 900 vojáků, kteří mají s evakuací pomoci.

    Britská vláda chce podle BBC rovněž zahájit nový přesídlovací program pro afghánské uprchlíky, a pomoci tak těm nejpotřebnějším, včetně žen a dívek, dostat se do Británie. Britský ministr zahraničí Dominic Raab řekl, že půjde o „opatření na míru“, ale neřekl, kolika uprchlíků by se měl program týkat. Zdůraznil však, že Británie je „velkorysá země“.

  • Americké letectvo bude vyšetřovat smrt civilistů při odletu letounu C-17

    Letectvo americké armády v novém prohlášení uvedlo, že bude vyšetřovat smrt civilistů souvisejících s letem stroje C-17, který včera opustil Kábul. Vyšetřovat bude smrt lidí, kteří zřejmě spadli z letadla nad Kábulem i lidské ostatky, které byly nobjeveny v části stroje po příletu do Spojených států, uvádí deník The Washington Post.

  • Letiště v Kábulu je znovu otevřené pro civilní lety

    Informaci ve svém prohlášení potvrdil generál Frank McKenzie.

  • Facebook dál blokuje obsah Tálibánu, považuje ho za nebezpečný

    Společnost Facebook potvrdila, že bude nadále blokovat obsah související s radikálním islamistickým hnutím Tálibán, které považuje za teroristickou organizaci. Napsal to dnes server BBC News. Tálibán získal v posledních dnech opět kontrolu nad Afghánistánem, jeho představitelé po obsazení metropole Kábulu vyhlásili konec bojů.

    Opatření se vztahuje i na Instagram, sociální síť pro sdílení fotografií, a Whatsapp, což je aplikace umožňující výměnu zpráv a multimediálních souborů. Facebook obě tyto platformy vlastní.

  • Bez tlumočníků by v Afghánistánu nešlo existovat, říká kameraman

    Afghánistán navštívil takřka čtyřicetkrát a země mu navždy přirostla k srdci. Kameraman Televize Seznam Lukáš Roganský si sám vyzkoušel, jak důležitá je v Afghánistánu práce tlumočníků. Bez nich nejde v zemi existovat, říká.

  • Spojené státy vyjednaly s Tálibánem bezpečný průchod civilistů na letiště

    „Jednali jsme s Tálibánem o bezpečném průchodu civilistů na letiště,“ uvedl poradce Bílého domu pro Národní bezpečnost Jake Sullivan. Podle agentury AFP se na bezečném průchodu obě strany dohodly. Evakuace by měly nejpozději skončit 31. srpna. Naznačil ale, že se jedná s Tálibánem o americké přitomnosti i po tomto datu.

  • Francie z Afghánistánu přivezla prvních 45 evakuovaných

    Do Francie z Afghánistánu přiletělo prvních 45 evakuovaných. Letoun s francouzskými občany i cizinci přistál odpoledne na letišti Charlese de Gaullea. Informovala o tom agentura AFP. Své občany i místní pomocníky z Kábulu evakuuje mnoho dalších zemí včetně České republiky. Druhý letoun na pomoc s evakuacemi dnes do afghánské metropole vyslalo například i Nizozemsko.

    Stroj A310 dnes do Francie přepravil 45 evakuovaných francouzských občanů a cizinců z afghánské metropole. Na palubě byla také asi šedesátka vojáků, kteří se ze základny v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech vrátili po působení v zahraničních operacích.

  • Borell: Evropská unie „bude muset jednat s Tálibánem“

    EU bude muset jednat s Tálibánem, protože v Afghánistánu „vyhrál válku“, řek na tiskové konferenci šéf unijní diplomacie Josep Borrell. EU chce podle něj ze země dostat téměř 400 Afghánců a jejich rodin, kteří s Unií spolupracovali, a bez jednání s Tálibánem by bylo obtížné dostat je na letiště. Borrell uvedl, že Španělsko bude fungovat jako centrum pro jejich přijímání, než je později přijmou další země EU.

  • Podle americké diplomacie jsou na letišti v Kábulu stále tisíce lidí

    Podle americké diplomacie se na letišti v Kábulu před pár hoidnami nacházelo ještě okolo jedenácti tisíc zahraničních diplomatů a další čtyři až šest tisíc Afghánců, kteří odmítají opustit letiště a požadují víza.

  • Afghánský personál v neděli překvapila prázdná nizozemská ambasáda

    Afghánský personál dorazil v neděli na nizozemské velvyslanectví v Kábulu, aby budovu ale našel kompletně prázdnou. Podle nizozemské ministryně zahraničí Sigrid Kaagové byl nizozemský personál v sobotu večer eskortován americkými vojáky, kteří Nizozemcům řekli, že se chystá přepadení areálu. Zaměstanci následně rychle zamířili na letiště, uvádí BBC.

    Kaagová uvedla, že nizozemští diplomaté byli zaskočeni rychlostí, s jakou Tálibán postupoval. Vinila z toho „výpadek komunikace“, což podle všeho znamenalo, že uprostřed rychlé nizozemské evakuace nebyl čas informovat afghánské zaměstnance.

  • Český evakuační letoun by měl přistát v Kbelech po 22. hodině

    Český evakuační speciál z Afghánistánu pokračuje po mezipřistání v Baku v letu do Prahy. Vyplývá to z údajů letových radarů. Na letišti v Baku, kde bylo naplánováno tankování, přistál po 17:00 SELČ, do vzduchu se opět dostal krátce před 18:30 SELČ. Letadlo z Afghánistánu evakuuje 87 lidí, na palubě je velvyslanec Jiří Baloun, čeští vojáci, afghánští spolupracovníci a dva Poláci. Na kbelské vojenské letiště by tak stroj měl dorazit po 22:00. Zda se uskuteční další lety, by mělo rozhodnout večerní jednání krizového štábu.

  • Německo přerušilo rozvojovou pomoc a další finanční podporu Afghánistánu

    Německo po převzetí moci radikálně islamistickým hnutím Tálibán přerušilo rozvojovou pomoc i veškerou další státní finanční podporu Afghánistánu. Oznámil to dnes německý ministr zahraničí Heiko Maas s tím, že převody peněz zastavily i další státy. S partnery z EU chce Berlín poskytovat humanitární pomoc zemím, které sousedí s Afghánistánem a nyní nesou zátěž prchajících afghánských obyvatel.

    „Řekli jsme OSN, že jsme připraveni poskytnout humanitární podporu lidem v sousedních zemích,“ řekl šéf německé diplomacie na tiskové konferenci. „Pokud jde o rozvojovou pomoc, ale i naše stabilizační opatření, tyto prostředky jsme prozatím zmrazili,“ řekl Maas po zasedání krizového štábu spolkové vlády v Berlíně.

  • Afghánské a íránské ženy společně proti Tálibánu, hlásají hesla v Teheránu

  • Metnar: Někteří tlumočníci byli v kontaktu s Tálibánem, proto jsme je nevzali

    Česká republika některé afghánské tlumočníky neoslovila a nechala v zemi, protože podle informací tajných služeb měli kontakty s Tálibánem. V rozhovoru pro Deník N to řekl český ministr obrany Lubomír Metnar.

  • Korčok: Není možné být spojenci jen v dobách, kdy svítí slunce

    „Není možné být spojenci jen v dobách, kdy svítí slunce. Je třeba být spojenci i nyní, když je situace špatná a staly se chyby. Musíme se umět postavit čelem i k naší vlastní odpovědnosti,“ řekl na tiskové konferenci k situaci v Afghánistánu slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.

  • Vůdce Tálibánu a předpokládaný prezident Baradar se vrátil do Afghánistánu

    Do Afghánistánu se dnes vrátil z Kataru mulla Abdul Ghaní Baradar, druhý nejvyšší představitel hnutí Tálibán, které v uplynulých dnech převzalo v Afghánistánu moc. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters s odvoláním na mluvčího povstalců. Podle některých médií Tálibán zřejmě Baradara jmenuje novým prezidentem země.

  • Mluvčí Tálibánu slíbil, že povstalci se nebudou mstít, cizincům se nic nestane

    Mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid dnes slíbil, že hnutí se nebude nikomu mstít a že Američanům ani nikomu jinému z mezinárodního společenství se nic nestane. Na své první tiskové konferenci po převzetí moci v Afghánistánu Tálibánem rovněž řekl, že ženy budou mít svá práva a budou se moci zapojit do vzdělávání, zdravotnictví a dalších oblastí života, ovšem v rámci islámského práva šaría.

    „Nikdo z hnutí vám neublíží, nikdo nebude klepat na vaše dveře, nikdo vás nebude vyslýchat,“ ujišťoval podle agentury Reuters afghánskou veřejnost Zabíhulláh. „Všem je odpuštěno,“ prohlásil mluvčí. Tálibán podle něj mimo jiné rovněž zaručil Organizaci spojených národů, že může pokračovat v humanitární práci v Afghánistánu.

Reklama

Hlavní zprávy