Hlavní obsah

Biden spustil lavinu. Uvolnění patentů vakcín chce najednou i zbytek světa

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Administrativa prezidenta USA dala najevo, že Spojené státy už nebudou stát v cestě uvolnění patentů na vakcíny proti covidu-19 a krok naopak podpoří. Nedlouho poté se k tomu začalo přiklánět mnoho dalších, včetně EU i Ruska.

Článek

O uvolnění vakcín proti covidu-19 se ve světě mluví už dlouho. Volání po něm se původně ozývalo hlavně ze zemí, které trpí nedostatkem vakcín v čele s Indií nebo například Jihoafrickou republikou, delší dobu už za to lobbuje i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Pro případnou dohodu na úrovni Světové obchodní organizace (WTO) ale dlouho chyběla zásadní podpora nejvlivnějších zemí včetně USA, které to pod vládou Donalda Trumpa striktně odmítaly. Ve středu ale Spojené státy oznámily, že ve snaze „dostat co nejvíce co nejbezpečnějších a nejúčinnějších vakcín k co největšímu počtu lidí“ se Washington bude o dohodu na sdílení patentů zasazovat.

EU otočila a chce jednat. Proti zůstává Německo

Den nato otočila i Evropská unie, která dosud byla stejně jako USA proti. Podporu sice jednoznačně nevyjádřila, ale uvedla, že je o věci připravena diskutovat, a to poměrně vřelým tónem. „Evropská unie je připravena projednat jakýkoli návrh, který účinně a pragmaticky řeší tuto krizi,“ řekla ve čtvrtek šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Přímo podporu vyjádřil například francouzský prezident Emmanuel Macron, když řekl, že je „naprosto pro“. Francie přitom v minulosti byla stejně jako mnoho dalších proti. Na spíše odmítavém postoji pak naopak trvá Německo.

Berlínská vláda se od začátku staví na stranu farmaceutických firem a nic se na tom nemění ani nyní. Der Spiegel o tom informoval po pátečním jednání Angely Merkelové se spoluzakladatelem německé firmy BioNTech Ugurem Şahinem.

Berlín patří ke stoupencům názoru, že zrušení ochrany duševního vlastnictví by mohlo být kontraproduktivní, protože je samo o sobě hlavním zdrojem dalších inovací a bez ní by nikdy vakcíny nemohly být vyvinuty. Její výjimečné pozastavení u vakcín proti covidu-19 by tak mohlo znamenat nebezpečný precedens.

„Limitujícím faktorem pro produkci vakcín jsou výrobní kapacity a vysoké standardy kvality, nikoliv patenty,“ řekla k tomu mluvčí spolkové vlády. Německý ministr zahraničí Heiko Maas dodal, že Berlín „je otevřen debatě“, ale jako hlavní úkol vidí zajištění výrobních kapacit a nikoliv uvolňování patentů.

Rusko je „samozřejmě pro”

Přímou podporu naopak vyjádřilo Rusko. „Nasloucháme nápadu z Evropy, který si dle mého zaslouží pozornost - jmenovitě jde o uvolnění patentů na všechny vakcíny,“ řekl ruský prezident Vladimir Putin v televizním přenosu. „Rusko by takový přístup samozřejmě podpořilo,“ dodal.

Ruské úřady v této době zrovna zaregistrovaly už čtvrtou vakcínu. Po Sputniku V, EpiVakKoroně a KoviVaku registraci dostal Sputnik Light, který se bude podávat v jedné dávce. Putin k tomu řekl, že zatímco západní státy vyvinuly „inovativní vakcíny, Rusko má ty „nejbezpečnější a nejspolehlivější“. „Jsou tak jednoduché a spolehlivé jako útočná puška Kalašnikov,“ řekla ruská hlava států.

Nejasný zatím zůstává postoj Spojeného království. Na vládních stránkách už ale visí petice. Zatím ji podepsalo přes 4200 lidí. K tomu, aby se jí zabývala vláda, je třeba alespoň 10 000, k projednání parlamentem je třeba 100 000 podpisů.

Ještě ve středu pak krok USA nadšeně přivítal například i Nový Zéland. Tamní ministr zemědělství napsal na Twitter, že stát bude na prosazení kroku spolupracovat.

Jednat se bude už dnes. Výsledek ale nebude hned

Lídři EU mají téma probrat na jednání prezidentů a premiérů členských zemí v pátek odpoledne nebo večer v Portu. Mluvit se o něm pravděpodobně bude i na společném summitu EU a Indie již tento víkend. Samotné vyjednávání dohody u WTO ale pravděpodobně bude trvat měsíce.

Postoj tábora kritiků uvolnění patentů Seznam Zprávy podrobně přibližují v tomto článku, který rozebírá, proč takový krok zvýšení produkce vakcín ve skutečnosti nutně nemusí prospět.

Reklama

Doporučované