Hlavní obsah

Biden vyrazil proti daňovým rájům. Jeho návrh překvapivě podpořilo Nizozemsko

Foto: Pixabay.com

Nizozemsko bylo daňovým rájem, ale to možná skončí.

Reklama

USA chtějí prosadit minimální korporátní daň a jsou ochotné jít i proti daňovým rájům, jako je Nizozemsko. Země je ale ochotná návrh Bidenovy administrativy akceptovat.

Článek

Nizozemsko se už dlouho řadí mezi daňové ráje. V letošním indexu Corporate Tax Haven Index se nachází na čtvrtém místě hned po Britských Panenských ostrovech, Kajmanských ostrovech a Bermudách. Nyní by daňové zvýhodnění pro zahraniční společnosti mohlo skončit.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena chce proti takovému danění firem zasáhnout. Bojuje proti tomu minimální korporátní daní se sazbou 21 procent a systémem, který zajistí, že přibližně 100 největších světových společností zaplatí více na místech, kde skutečně podnikají.

„Když Američané pro takový návrh získají podporu od velkých zemí, jako je Německo a Francie, bylo by překvapivé, kdyby dohody nebylo dosaženo,“ uvedl náměstek nizozemského ministra financí Hans Vijlbrief v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Podle něj se už daňová konkurence stává minulostí.

Nizozemsko bylo opakovaně terčem kritiky za to, jakým způsobem mezinárodním společnostem pomáhá snižovat daně. Tamní vláda ale vůči americkému návrhu zatím nezaujala konkrétní stanovisko.

Vijlbrief uvedl, že do července očekává dohodu. To je v souladu s cíli Spojených států a dalších členů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Dohoda by vyžadovala také souhlas od dalších malých zemí, jako je Irsko a Lucembursko, které jsou rovněž na seznamu daňových rájů.

„Jsme na straně zemí, které chtějí, aby tento návrh byl co nejúčinnější,“ uvedl Vijlbrief a dodal, že Nizozemsko svůj pohled na věc mění od roku 2017, kdy předseda vlády Mark Rutte z Lidové strany pro svobodu a demokracii sestavil svoji třetí vládu.

Vijlbrief odmítl říct, zda souhlasí s 21procentní sazbou, se kterou počítá americký plán. Nizozemsko nenabízí tak nízkou daňovou sazbu, jako ostatní daňové ráje. Je dokonce vyšší, než jakou navrhuje USA, ale vláda firmám umožňuje odečíst náklady včetně patentových práv a plateb úroků. Podle profesora Jana van der Streeka z Univerzity v Leidenu by z toho mohl těžit třeba švédský nábytkářský gigant Ikea.

„Musíme počkat na přesný návrh zákona, ale jak to nyní vypadá, bude to znamenat konec daňového plánování,“ řekl van der Streek. Každá země má právo veta, ale Vijlbrief uvedl, že je nepravděpodobné, že by ho Nizozemsko využilo. „Pokud chcete, aby lidé platili daně, musí tak činit i velké společnosti,“ dodal.

Reklama

Doporučované