Hlavní obsah

Biden vyzval newyorského guvernéra k rezignaci. Kvůli obtěžování žen

Foto: Profimedia.cz

Guvernér státu New York Andrew Cuomo.

Reklama

Americký prezident Joe Biden i další demokraté vyzvali Andrewa Cuoma k rezignaci. Nezávislé vyšetřování ukázalo, že newyorský guvernér obtěžoval několik žen.

Článek

Bidenovo odsouzení Cuoma přišlo několik hodin poté, co generální prokurátorka státu Letitia Jamesová uvedla, že guvernér porušil státní a federální zákony. Cuomo podle BBC v reakci popřel, že by se kohokoli nevhodně dotýkal, a slíbil, že ve funkci zůstane. Cuomo by nyní mohl být zbaven úřadu.

„Myslím, že by měl odstoupit. Rozumím tomu tak, že státní legislativa může rozhodnout o odvolání. Nevím to ale jistě. Nečetl jsem všechno,“ řekl Biden v úterý novinářům v Bílém domě.

Prezident řekl, že závěry vyšetřování sice nečetl, ale již dříve řekl ABC News, že Cuomo by měl odstoupit, pokud závěry vyšetřování obvinění ze sexuálního obtěžování potvrdí.

Krátce před Bidenovým vystoupením vyzvala Cuoma k rezignaci také předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, jež v prohlášení uvedla, že by měl odstoupit „z úcty k úřadu, který zastává“. „Jako vždy chválím ženy, které se přihlásily, aby řekly svou pravdu,“ dodala Pelosiová.

Výzvou k odstoupení Cuoma se Biden a Pelosiová připojili ke dvěma newyorským demokratickým senátorům Chucku Schumerovi a Kirsten Gillibrandové. Starosta New Yorku Bill de Blasio, jenž se podle CNN s Cuomem často dostával do sporů, označil guvernérovo údajné jednání za „nepřijatelné pro kohokoli, natož pro veřejného činitele“.

Generální prokuratura vyšetřování spustila asi před pěti měsíci v reakci na obvinění, která se objevovala v médiích. Případ dostali na starost dva nezávislí právníci, kteří podle agentury AP mluvili se 179 lidmi včetně zaměstnanců a desítky údajných obětí. V rámci vyšetřování byly prozkoumány desítky tisíc dokumentů, textových zpráv a fotografií.

V konečné zprávě, čítající přes 160 stránek, pak autoři uvedli, že Cuomo společně se svými poradci vytvořil „nepřátelské pracovní prostředí“, v němž panoval „strach a zastrašování“.

„Nezávislé vyšetřování dospělo k závěru, že guvernér Andrew Cuomo sexuálně obtěžoval více žen a porušil tím federální a státní zákony,“ uvedla Jamesová. Cuomo se podle ní dopouštěl „osahávání, polibků, objímání a nevhodných poznámek“.

Reklama

Doporučované