Hlavní obsah

Bidenova vláda myslí na klima. Postaví větrníky podél téměř celého pobřeží

Foto: Profimedia.cz

Turbíny větrné elektrárny Block Island u pobřeží Rhode Islandu.

Reklama

Bílý dům ve středu představil ambiciózní plán. Chce, aby podél téměř celého pobřeží USA vyrostlo až sedm rozsáhlých větrných elektráren. Jedná se o první dlouhodobou vládní strategii získávání elektřiny pomocí turbín na moři.

Článek

Elektrárny produkující větrnou energii mají vzniknout při východním a západním pobřeží a v Mexickém zálivu. Projekt je součástí plánu prezidenta Joea Bidena, jehož cílem je vyrábět 30 gigawattů pobřežní větrné energie do roku 2030. Číslo, které by zajistilo dostatek elektřiny pro napájení více než 10 milionů amerických domů.

Plán ve středu představila americká ministryně vnitra Deb Haalandová. Poprvé na něj poukázaly The New York Times. Haalandová uvedla, že její rezort doufá, že se mu do roku 2025 podaří pronajmout federální vody u pobřeží Maine, New Yorku a středního Atlantiku, stejně jako u Karoliny, Kalifornie, Oregonu a Mexického zálivu.

Projekt by mohl snížit emise oxidu uhličitého, které zahřívají planetu, až o 78 milionů tun. Přispěl by také k vytvoření téměř 77 tisíc pracovních míst, tvrdí americké orgány.

Oznámení přišlo jen několik měsíců po tom, co Bidenova administrativa posvětila první velkou komerční pobřežní větrnou elektrárnu, která stojí 12 námořních mil od břehů letního prezidentského sídla Martha’s Vineyard v Massachusetts. Začala také přezkoumávat několik dalších potenciálních projektů, které by mohly vzniknout podél východního pobřeží. Na západním pobřeží administrativa schválila otevření dvou oblastí u břehů Kalifornie pro rozvoj komerční větrné energetiky.

„Ministerstvo vnitra vytyčuje ambiciózní plán, aby postupovalo v souladu se schématem administrativy, který má za cíl čelit změnám klimatu, vytvořit dobře placená pracovní místa a urychlit přechod národa k čisté energetice,“ řekla Haalandová.

Heather Zichalová, která je bývalou poradkyní Baracka Obamy pro klima a nyní vede Americkou asociaci pro čistou energii, řekla, že Bidenův plán větrných elektráren na moři je „ambiciózní, ale dosažitelný“. Větrná energie je nezbytnou součástí cíle, který spočívá v dosažení elektřiny s nulovým uhlíkovým znečištěním do roku 2035, nechala se slyšet Zichalová.

Nově oznámenou strategii vítá také Dan Reicher, který působil na ministerstvu energetiky v Clintonově administrativě. „Je to opravdu velká věc. Je to signál, jaký jsme ve Spojených státech nikdy předtím neměli, ohledně toho, kam můžeme zajít s pobřežní větrnou energií,“ řekl Reicher, který je nyní poradcem Magellan Wind, společnosti vyvíjející projekty s pobřežními plovoucími turbínami.

„Ve větrném průmyslu se pohybuji dlouhou dobu,“ pokračoval Reicher. „Tohle je opakování toho, co jsme udělali před několika desítkami let, když jsme posílili větrnou energetiku na pevnině, když se z malého specializovaného zdroje energie stal mainstreamový, dostupný zdroj,“ dodal.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že se bude snažit zintenzivnit získávání obnovitelné energie i na pevnině. Spolupracuje na tom s dalšími federálními agenturami s cílem zvýšit produkci udržitelné energie na veřejných pozemcích. Z větrných elektráren umístěných na pevnině chce ministerstvo do roku 2025 získat až 25 gigawattů větrné a sluneční obnovitelné energie.

Rybáři a ochránci zvířat mají obavy

Výstavba větrné elektrárny na moři je ovšem trnem v oku rybářským skupinám a dalším lidem, kteří oceán využívají. Komerční rybářské podniky uvedly, že projekty, které mají vzniknout u východního pobřeží, budou ztěžovat lovení vzácných druhů mořských plodů, jako jsou mušle nebo humři. Organizace zabývající se ochranou zvířat zase mají strach z toho, že velké turbíny zabijí tisíce ptáků.

Haalandová společně s Amandou Leftonovou, která je ředitelkou Kanceláře managementu oceánské energie, uvedly, že chtějí rybářům i dalším skupinám maximálně vyjít vstříc. „Znamená to, že budeme se všemi zúčastněnými stranami od počátku a často vyjednávat, než určíme nové oblasti pro získávání větrné energie,“ prohlásila Leftonová.

V souvisejícím oznámení energetický rezort uvedl, že investoval 11,5 milionu dolarů do studie rizik, která hrozí ptákům, netopýrům a mořským savcům při vystavění pobřežních větrných elektráren. Zabýval se také výzkumem změn v populacích ryb a mořských bezobratlovců v oblasti větrné elektrárny u východního pobřeží.

Do budoucna plánuje vyčlenit další 2 miliony dolarů, aby mohl provést vizuální průzkumy a akustické monitorování mořských savců a ptáků v lokalitách u západního pobřeží, kde by potenciálně mohly vzniknout větrné elektrárny.

„Aby Američané, kteří žijí v pobřežních oblastech, viděli výhody získávání větrné energie z oceánu, musíme zajistit, aby bylo vše provedeno s péčí o okolní ekosystém a v souladu s rybolovem a mořským životem - a to je přesně to, k čemu tato investice povede,“ vysvětlila kroky svého rezortu ministryně energetiky Jennifer Granholmová.

Reklama

Doporučované