Hlavní obsah

Bídná extraliga. Reprezentační kouč Říha začal poselstvím, které budí hrůzu

Podívejte se, co řekl Miloš Říha o své první nominaci a úrovni české Tipsport extraligy.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Temné poselství nového trenéra hokejové reprezentace: český hokej stárne, domácí extraliga nemá kvalitu a mladí hráči tak nějak došli…

Článek

Způsobem sobě vlastním trenér Miloš Říha rozjel svou reprezentační misi. Zcela upřímně, narovinu a z pohledu českého hokeje tak trošku bolestivě: Hokejová extraliga nemá kvalitu. To je sdělení, které si lidé z Říhova výstupu odnesli především. Směrem do budoucna je to pořádný malér.

Silná slova kouč odpálil hned ze startu. Ještě dřív, než přečetl nominaci národního týmu na turnaj Karjala. Po třech letech se do reprezentace vrací například její bývalý kapitán, dnes pětatřicetiletý útočník Jiří Novotný.

„Mnohým z vás se bude zdát, že se vracíme zpátky. Bude se vám zdát, že to mužstvo je trošku starší. Jenže výkonnost hráčů v Evropě je pořád daleko výraznější než výkonnost hráčů extraligy, která se nám zdá slabší. A výkony hráčů v ní jsou na vlně. Jednou je hráč vysoko, v dalším zápase není vidět. Jednotlivé zápasy přitom nemají úroveň, jakou bychom si představovali,” pálil Říha ostrými.

Až pak přečetl jména hokejistů, na jejichž seznamu bylo několik překvapení. Chybí nejproduktivnější hráč extraligy Marek Kvapil, pro turnaj Karjala se nepočítá ani s rozjetým Michalem Bulířem, jenž si zkraje sezony fantastickými výkony doslova vystřílel lukrativní angažmá v Magnitogorsku. „S Bulířem počítáme až pro příští akci. Před čtrnácti dny přestoupil do Ruska, chceme mu tam dát čas a prostor k adaptaci, ne ho hned tahat zpátky,“ vysvětlil srozumitelně a zcela logicky Říha.

Záznam celé nominační tiskové konference Miloše Říhy před turnajem Karjala Cup si můžete pustit zde.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Vůbec nejvíc ale bije do očí nominace útočníka Radima Zohorny. Ten si vysloužil reprezentační pozvánku i přesto, že o něm v extralize prakticky není slyšet. Na kontě má po čtrnácti odehraných zápasech pouze dvě asistence a s průměrným ice-timem 9:57 na zápas patří jen mezi okrajové hráče Komety Brno. Nehraje přesilovky, nehraje ani oslabení. V minulosti mívala reprezentační forma výrazně vyšší nároky. Takže těžko říct, co od něj Miloš Říha bude očekávat. Možná si ho vedení týmu jen spletlo s jeho bratrem Tomášem, ten hraje KHL za Amur Chabarovsk.

Ostatně, nebyl by to jediný podobný přešlap. Je to jen pár týdnů, co se v nominaci Aloise Hadamczika pro reprezentaci do 18 let objevil mezi náhradníky František Gajdoš ze Sparty. A to i přesto, že je mladý obránce Slovák.

Finský turnaj Karjala se hraje příští týden a Češi ho rozehrají domácím zápasem v Praze. Ve čtvrtek 8. října hostí netradičně v historických kulisách holešovické Tipsport arény Švédsko, český hokej si tím připomene 110leté výročí své existence a zahájí přípravu na mistrovství světa, které se v květnu bude konat na Slovensku.

Vraťme se ale k tomu, co Miloš Říha řekl na začátku. Vážně se český hokej vrací v čase, jak to vypadá podle jeho nominace?

Ne. Reprezentační kouč výběrem hráčů spíš jen potvrzuje slova kritiků, že český hokej poslední roky uvadá, bezradně přešlapuje na místě a až na ojedinělé výjimky nedělá kroky vpřed.

Otevřeným výtkám směrem ke kvalitě domácí soutěže to dnes dal Říha najevo. „Zjistili jsme, že nám v extralize chybí dominance a vyrovnanost výkonů jak hráčů, tak mužstev. Liga se rozjíždí pomalu, moc kvalitních zápasů jsme neviděli,“ řekl Říha upřímná slova, jaká svazoví funkcionáři z úst nevypouštějí často.

Nutno dodat, že tato slova zní jako dosti temné poselství. Při pohledu na stav v nejvyšší tuzemské soutěži totiž výhledy do budoucnosti českého hokeje moc hezké nejsou.

Čelo kanadského bodování dál pevně ovládají třicátníci. A jak ukazuje nově rozehraná sezona, mladší hráči v Česku tak nějak nejsou. Došli. Zmizeli.

V TOP 50 kanadského bodování je jen šest hokejistů mladších pětadvaceti let, z nichž jeden je navíc Lotyš. Nejlepší z nich, jednadvacetiletý obránce Sparty Petr Kalina, nasbíral deset bodů a je až na třiadvacátém místě.

Pokud věkový filtr ještě více zúžíme, musí se nejeden fanoušek, funkcionář nebo člen trenérského štábu hokejové reprezentace vyloženě zděsit: V TOP 100 bodování Tipsport extraligy jsou pouze 2 hráči ve věku 20 let. A nikdo mladší. Útočník Radovan Pavlík z Hradce má devět bodů (4+5) a je třicátý, Šimon Stránský z Vítkovic je s 8 body (1+7) na čtyřiapadesátém místě. Oba, a možná také trošku na sílu, se rovněž objevili v Říhově první nominaci. Aby se neřeklo. Aby do výběru trenér zařadil i mladší kluky.

„Mladé hráče máme skoro všechny v Americe,“ poznamenal bezmocně trenér.

„Musíme se vrátit k tvrdé práci jako třeba Rusové. S hráči pracují tvrdě, nekompromisně. To nám trošku chybí. Na to bychom se měli dívat, aby se mužstvo zvedalo a hráči byli konkurenceschopni světu, který nám utíká. Hráče musíme začít vychovávat k pracovitosti. Ne jen k tomu, aby se dostali na úroveň extraligy a to jim stačilo. Nechci urážet nikoho ze starších hráčů, jenže oni jsou u nás pořád nejlepší. A to je pro mě málo. Já bych chtěl, aby mladí hráči vytvářeli konkurenci,” poznamenal Říha.

Mimochodem: O moc lepší to to z pohledu mladíků není ani v nesestupové první lize. Na čele jejího bodování trůní devětatřicetiletý Tomáš Divíšek.

Zrovna lichotivý není ani pohled na žebříčky největších talentů před příštím draftem NHL. Podle odhadů kanadské TSN by nejvýše draftovaný Čech měl přijít na řadu až ve druhém kole, bude jím Martin Hugo Haš. Obránce, který usoudil, že pro další rozvoj kariéry bude lepší v klíčových letech z Česka utéct. Hokej nyní hraje už druhým rokem ve Finsku.

Když Češi v roce 2010 na mistrovství světa prohráli s Norskem, byl to šok. „S kým Češi prohrají příště? S křováky, s medvědy?“ glosoval ostudu Blesk. Tehdy se ještě nikomu nechtělo věřit, že český hokej zapadne do průměru a bude tak výrazně zaostávat za světovou špičkou. Při pohledu na stav, výkonnost a počet mladých hráčů v domácí soutěži se zase bohužel nechce věřit, že by se do ní český hokej měl v blízké době vrátit.

Reklama

Doporučované