Hlavní obsah

Big Save Dave! Calgary trefilo jackpot. Neznámý český gólman vytáhl Flames do čela konference

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

David Rittich se stal překvapivě jedničkou nejlepšího týmu Západní konference NHL. Jak na něj v Calgary přišli?

Reklama

David Rittich měl být původně dobrým gólmanem pro farmu, teď je z něj jednička nejlepšího týmu Západní konference. Neznámý český gólman využil životní šanci a v letošní sezoně patří mezi nejlepší i přesto, že jeho plat nezačíná na milionech. Kde se šestadvacetiletý bourák vzal?

Článek

Ta příhoda teď baví kanadská média. Calgary Sun si posvítilo na muže, kterého ještě před dvěma lety nikdo neznal. Podpis smlouvy s českým brankářem Davidem Rittichem patřil z pohledu Flames k těm, na kterých klub nemá co ztratit. Za pár desítek tisíc dolarů měl chytat na farmě, být zálohou. Kdyby náhodou...

Dnes má David Rittich vlastní přezdívku Big Save Dave, s na poměry NHL mizernou smlouvou 800 tisíc dolarů vybojoval v brance Calgary pozici brankářské jedničky a předvádí výkony, které tají dech. S průměrem 2,4 branky na zápas a úspěšností 92,1% patří mezi nejlepší v soutěži. A Flames s ním v zádech zcela nečekaně vévodí Západní konferenci.

Kde se tenhle kluk vzal?

Calgary jej objevilo úplně náhodou. Generální manažer Derek MacKinnon to zkraje týdne upřímně přiznal místnímu deníku.

„Jel jsem se před třemi lety do Prahy podívat na útočníka Sparty Daniela Přibyla v extraligovém zápase s Mladou Boleslaví. Šel jsem na zápas s Danielovým agentem, seděli jsme vedle sebe a jak zápas běžel, naklonil jsem se k němu a ptám se: Hele, kdo je ten brankář?” řekl MacKinnon.

Agent se podivil, jenže Rittich tehdy udělal dojem. „Byl až výbušně rychlý. Dostal tehdy asi pět gólů, jenže pochytal možná dalších pět brejků a nějaké dvě tři prvotřídní šance. Hned mě zaujal,” dodal generální manažer. Videa Ritticha předal trenérovi brankářů, ten okamžitě vzkázal: „Ty bláho, ten kluk to má v sobě...”

V historických statistikách Calgary, jak vidíte v následujícím tweetu, se Rittich řadí hned za klubovou legendu Miikka Kiprusoffa.

Byl to vůbec strmý vzlet kariéry. Rittich už nepatří mezi nejmladší talenty, v létě mu bude sedmadvacet let. Nikdy nevynikal ani v mládeži, nebyl členem mládežnických výběrů reprezentace a nikdy neprošel draftem. Ještě před čtyřmi roky chytal za Jihlavu, zlomová pro něj byla sezona 2015/16. To se stal jedničkou Mladé Boleslavi, kterou dotáhl do semifinále extraligy a pomohl jí tím k historické sezoně .

Rittich se tehdy také dostal do povědomí reprezentačního trenéra Vladimíra Vůjtka. Objevoval se v nominacích jako náhradník nebo třetí gólman, zápas ale neodchytal žádný.

I proto všechny včetně vedení Mladé Boleslavi šokovalo, když v červnu 2016 podepsal smlouvu v Calgary. To ještě nikdo netušil, jaký jackpot tím Flames trefili.

„Generální manažer mi na videích ukázal nejméně dvacet brankářů, ale Rittich mě z nich zaujal nejvíc. Hned byl patrný jeho cit pro hokej, schopnost číst hru. Všimnete si jeho skvělého pohybu v brankovišti a vynikající bojovnosti. Jediné co nevíte, jestli bude brankář to samé předvádět i tady v Severní Americe,” řekl kouč brankářů Jordan Sigalet.

Rittich si v první sezoně pobyl na farmě, v té minulé už v Calgary dostal příležitost v jednadvaceti zápasech a blýskl se i jistými výkony na mistrovství světa. Letos v NHL patří k poměru cena/výkon mezi absolutně nejlepší v soutěži.

V brankářském souboji se zkušeným a štědře placeným Mikem Smithem má najednou navrch. Američan s platem 4,25 milionu dolarů sice letos odchytal jen o dva zápasy méně, vzhledem k poslednímu vývoji ale není pochyb o tom, že pevnou jedničkou se stává Rittich.

Z posledních dvanácti zápasů Flames nastoupil do osmi, vychytal pět výher. Další dva zápasy navíc kvůli nespecifikovanému zranění zkraje roku musel vynechat. Calgary i díky němu vystoupalo na špici konference, přestože se s týmem před sezonou upřímně zas tak moc nepočítalo.

Sezona je stále teprve v polovině, přesto má Rittich našlápnuto k zásadnímu zlomu v kariéře. Jemu i rivalovi Smithovi končí v létě smlouvy, a pokud jihlavský odchovanec udrží fazonu, může si při vyjednávání o novou říct o miliony. A třeba se stát jedničkou týmu natrvalo...

Klíčové ale bude i její závěr a hlavně play-off. Calgary od roku 2004, kdy prohrálo finále Stanley Cupu s Tampou, vyhrálo ve vyřazovací části jen jednu jedinou sérii.

Reklama

Doporučované