Hlavní obsah

Bílá růže pro čtyři oběti. Macron jel po summitu do Štrasburku

Počet obětí útoku ve Štrasburku se zvýšil, zemřel kriticky raněný. Macron přijel vzdát mrtvým hold.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Počet zabitých obětí úterního atentátu v centru Štrasburku vzrostl na čtyři, přičemž jeden další člověk zůstává ve stavu mozkové smrti.

Článek

Ještě v pátek dopoledne bylo kvůli střelbě na vánočních trzích ve Štrasburku hospitalizováno pět lidí. Jeden člověk byl v kritickém stavu, přičemž francouzská prokuratura k večeru potvrdila, že právě ten také zemřel a navýšil tak počet obětí úterní střelby na vánočních trzích v centru Štrasburku na čtyři mrtvé. Podle premiéra Itálie Giuseppa Conteho šlo o devětadvacetiletého italského novináře, který byl ve městě kvůli plenárnímu zasedání Evropského parlamentu.

Ze čtyř mrtvých žili ve Francii dva

Agentura AFP připomíná, že dva lidé byli zabiti v úterý večer přímo při útoku a jedna osoba zemřela ve čtvrtek. Údajný pachatel Chérif Chekatt měl kromě žurnalisty z Itálie na svědomí také pětačtyřicetiletého turistu z Thajska, bankovního úředníka v důchodu z Francie a také muže, který do země prchl před dvaceti lety z Afghánistánu a žil zde v poklidu se svojí rodinou. Dále zůstává po atentátu jeden člověk ve stavu mozkové smrti.

Samotného Chekatta zabila francouzská policie ve čtvrtek večer poté, co děvatadvacetiletý muž začal střílet na hlídku speciální zásahové jednotky, která jej zpozorovala na ulici. Prokurátor Rémi Heitz v pátek uvedl, že vyšetřování na místě identitu mrtvého, tedy Chérifa Chekatta, potvrdilo. Úřady ho označují za útočníka z úterního večera. Před spravedlností se ve Štrasburku skrýval 48 hodin a k jeho dopadení podle francouzských médií vedlo upozornění jisté místní ženy.

Policie pátrá po komplicích

Vyšetřování útoku i po zastřelení pravděpodobného vraha pokračuje s cílem zjistit, zda pachateli někdo nepomáhal. Ve vazbě bylo v pátek dopoledne sedm osob, včetně čtyř Chekattových příbuzných. Deník Le Parisien také v noci na pátek informoval, že v Alžírsku byl zadržen čtyřiatřicetiletý bratr údajného střelce Sami, který figuruje na francouzském seznamu osob považovaných za hrozbu pro národní bezpečnost, stejně jako tomu bylo v případě Chekatta.

Na trhy a k pietnímu místu dorazili významní státníci

Ve Štrasburku byl mezitím obnoven provoz vánočních trhů. Dorazil na ně i ministr vnitra Christophe Castaner, aby mimo jiné opět poděkoval bezpečnostním sborům za jejich práci. Starosta alsaského města Roland Ries už dříve po zabití údajného střelce uvedl, že je potřeba „najít cestu zpět k běžnému životu”.

Město v pátek po skončení summitu EU navštívil také francouzský prezident Emmanuel Macron. Večer na Kléberově náměstí položil na pietní místo, na které lidé přinášejí svíčky, bílou růži. Poděkoval také shromážděným policistům, vojákům a hasičům. Podle Elysejského paláce se prezident sejde rovněž s rodinami obětí.

Reklama

Doporučované