Hlavní obsah

Bílá zima bude. Nasněžit by mělo i v nížinách

Meteorolog Petr Dvořák přináší předpověď počasí na nadcházející dny.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku v následujících dnech napadne sníh i v nižších a středních polohách, slibuje ve svém meteoblogu Petr Dvořák.

Článek

Území České republiky se podle meteorologa Petra Dvořáka nachází v týlovém prostoru tlakové níže, která je právě nad východem Evropy. Díky ní k nám začíná spadávat chladný vzduch, který v příštích dnech způsobí mírné ochlazení a přinese sníh i do nižších a středních poloh.

„V týlu tlakové níže k nám začíná spadávat studený vzduch, který je opravdu nepříliš chladný, protože teploty budou okolo minus jednoho, minus tří stupňů Celsia. Žádné velké ochlazení to není. Přinese to ale sněžení a sněhová pokrývka se může udržet na zemském povrchu,“ říká ve svém videoblogu Petr Dvořák.

V sobotu však přijde teplá fronta a s ní i přechodné oteplení – přes den bude kolem pěti stupňů a sníh v nížinách opět roztaje. Hned v neděli se však opět ochladí, a to zhruba na minus pět. Možná se tedy dočkáme pravé, bílé zimy.

„Doufejme, že si to užijeme déle, protože zatím se zdá, že někdy v druhé polovině ledna – to je ale opravdu hodně předběžné – se sem vrátí teplejší charakter počasí a zima bude na nic. Těšme se proto na jaro,” dodává meteorolog.

Reklama

Doporučované