Hlavní obsah

Bilance požáru Grenfell Tower: 220 přeživších s posttraumatickou poruchou a 20 pokusů o sebevraždu

Britové se vyrovnávají s následky požáru bytového domu Grenfell TowerVideo: AP, Reuters

 

Reklama

S požárem věžáku Grenfell Tower se řada zachráněných jen těžce vyrovnává. Jedni se léčí, další propadli alkoholu nebo drogám.

Článek

Tragický požár bytového domu Grenfell Tower bude Británii pronásledovat ještě dlouho. A to nejen v rovině finanční a jako odstrašující příklad nedodržení stavebních předpisů, ale i kvůli přeživším, kterým zcela změnil život.

Dvě třetiny zachráněných, tedy asi 220 lidí, se léčily nebo stále léčí s posttraumatickou stresovou poruchou. Lékaři vyšetřili celkem 330 lidí, uvedla rada městské části Kensington a Chelsea. V tomto londýnském obvodu věžák 14. června shořel, zemřelo v něm nejméně 80 lidí.

„Čtyřicet metrů od okna mého obýváku byl celý blok v ohni. Tu noc jsem nemohl nic dělat a je to pro mě bolestné. Nesu si to v sobě posledních osm devět týdnů,“ řekl televizi 5 News Steven Pretty, který vyhledal odbornou pomoc a podporuje další oběti i svědky požáru, aby se nebáli udělat to samé.

Hrozí v Česku riziko stejného požáru? Podívejte se v Duelu Seznam Zpráv.Video: Zuzana Hodková

Ještě hrozivější čísla přinesla organizace Justice4Grenfell. Podle ní se už 20 zachráněných z hořícího domu pokusilo o sebevraždu. Další propadli následkem katastrofy alkoholu nebo drogám. Většina rodin navíc jen těžko hledá nové bydlení.

Britská Národní zdravotní služba a další podpůrné organizace nabízejí obětem i svědkům požáru pomoc. Městská část Kensington a Chelsea vyčlenila 2,5 milionu liber (v přepočtu 70 milionů korun) na terénní pracovníky, kteří pravidelně docházejí za obyvateli Grenfell Tower.

Mezitím pokračuje veřejné vyšetřování požáru. Na 14. září je naplánováno první slyšení. Úředníci městské části by mohli být obviněni ze zabití z nedbalosti. První zpráva z vyšetřování se očekává na přelomu března a dubna 2018.

Reklama

Doporučované