Hlavní obsah

Půl roku po akci DSSS: Soud potrestal pachatele za loupež. Rasismus a hajlování neřešil

Soud potrestal pachatele za loupež. Rasismus a hajlování neřešil.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvě podmínky za roztržené kalhoty a zničenou krytku od fotoaparátu. Taková je bilance půl roku po velké demonstraci příznivců extremistických stran v severočeském Dubí. Došlo na ní i k několika napadením, a to jak slovním, tak i fyzickým. Hajlování a neskrývaný rasismus přitom upadly do pozadí.

Článek

Dva příznivci extremistické strany – Marek Šmíd a jeho kamarád David Semrádek – mohli za loupež dostat až 10 let. Nakonec od soudu za útok na novináře Víta Hassana při srpnové demonstraci v Dubí odešli s podmíněnými tresty. Další verdikty v souvislosti s ostrým protestem v Dubí nepadly. A už vůbec ne za rasismus.

„Vnímám to jako špatnou práci policie a státního zastupitelství. V obžalobě nebyly nadávky vůbec brány v potaz,“ uvedl pro Seznam napadený fotoreportér Vít Hassan.

Akce se přitom zúčastnilo tvrdé jádro příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti, které museli rozhánět těžkooděnci. Někteří z nich byli na místě zadrženi a odvezeni na stanici. Protestující vykřikovali hesla o “černých špínách“ či o Romech a Židech, kteří „patří do plynu“. Jednou z výrazných postav protestu byla například žena, která se na některých záběrech objevila se zdviženou pravicí.

Muži, kteří zaútočili na fotoreportéra, jsou přesto jedinými, kteří si u soudu vyslechli jasný verdikt. Další lidé jsou podle policie obviněni. „Vyšetřování stále pokračuje, počet obviněných se nezměnil,“ uvedl teplický policejní mluvčí Daniel Vítek.

Tím se policie odkazuje na vyjádření z loňského listopadu o zahájení trestního stíhání pěti mužů. Ti jsou podezřelí ze spáchání trestného činu těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, ale taky z výtržnictví a dva z mužů i z nebezpečného vyhrožování. Obžaloba ovšem zatím nepadla.

Podle informací Seznamu má nicméně demonstrace ještě dohru. Nově padlo trestní oznámení i na hlavního řečníka a předsedu DSSS Tomáše Vandase. To podal Jan Cemper. Trestní oznámení bylo podáno v minulém týdnu. O dalším postupu se tak teprve rozhodne.

Reklama

Doporučované