Hlavní obsah

Bilesová je zpět. Po přiznaných psychických problémech půjde na kladinu

Foto: Profimedia.cz

Americká gymnastka Simone Bilesová fandí na tribuně.

Reklama

Gymnastka Simone Bilesová nastoupí do poslední gymnastické olympijské soutěže. Poté, co odstoupila kvůli psychickým problémům, se Američanka rozhodla soutěžit na kladině.

Článek

Jedna z největších sportovních hvězd a také americká olympijská naděje Simone Bilesová se zapsala do dějin tokijské olympiády. Ne však počty získaných medailí nebo speciálními sportovními výkony, ale otevřeným prohlášením o duševních problémech, kvůli kterým se hned v úvodní týmové soutěži rozhodla odstoupit. Nečekaně se ale vrací do poslední gymnastické disciplíny, sestavy na kladině.

„Jsme nadšeni, že vám můžeme potvrdit, že ve finálovém kole kladiny zítra uvidíte dvě americké sportovkyně – Suni Leeovou a Simone Bilesovou,“ ohlásil s mnoha vykřičníky americký olympijský tým.

Profil americké gymnastky Simone Bilesové

Čtyřiadvacetiletá gymnastka Bilesová většinu olympiády nesoutěžila proto, že podle svých slov „hlava nebyla v souladu s tělem“. Problémy byly vidět hned v úvodu týmové soutěže, který se jí příliš nepovedl.

Od té doby ale po dobu všech gymnastických soutěží žen Bilesová hlasitě podporovala své kolegyně z tribuny. Americký tým získal stříbrnou medaili a ze zlaté se radovala rovněž její krajanka Suni Leeová.

Téma psychického zdraví sportovců se i díky Simone Bilesové stalo leitmotivem tokijských her. O přílišném tlaku a boji s depresemi a úzkostmi mluvila již před olympiádou japonská tenistka Naomi Ósakaová. Do olympijského turnaje nastoupila rovněž jako kandidátka na zlato a miláček místních, dokonce zahájila olympijské hry zapálením ohně. Nakonec vypadla s později stříbrnou českou medailistkou Markétou Vondroušovou.

Další sportovkyně, která se v Tokiu otevřeně vyjádřila ke svým psychickým problémům, je americká koulařka Raven Saundersová. Po zisku stříbrné medaile zkřížila ruce nad hlavou v symbol „křižovatky utlačovaných“. Pětadvacetiletá atletka přiznala boj s depresemi. Snaží se ale bojovat i za práva LGBT+ komunity, jejíž je součástí.

Naopak určité pokrytectví ukázal srbský tenista Novak Djokovič. Kritizoval totiž americkou gymnastku Simone Bilesovou za to, že se nedokáže vyrovnat se stresem a tlakem. Sám v boji o bronzovou medaili, který prohrál, ukázal víceméně psychické zhroucení před televizními kamerami. Odmítl dokonce nastoupit do následného zápasu smíšené čtyřhry.

Reklama

Související témata:

Doporučované