Hlavní obsah

Bili ho a vyhrožovali mu smrtí. V Rusku proběhl soud s vězeňskými dozorci

Svět bez obalu: Bili ho a vyhrožovali mu smrtí. V Rusku proběhl soud s vězeňskými dozorci.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Za mlácení a mučení vězně Jevgenije Makarova poslal soud v ruské Jaroslavli za mříže 11 vězeňských dozorců.

Článek

Vedení nápravného zařízení, které žaloba vinila z toho, že se na brutálním systému podílelo, však vyvázlo bez trestu.

Právnička Jevgenije Makarova má za to, že konečný verdikt je příliš mírný. „Není to férové rozhodnutí. A to se dá říct jak o uložených trestech, tak i o osvobození vězeňského managementu. Je všeobecně známo, že zločiny, jako je tento, mohou být uskutečněny pouze se souhlasem vedení věznice,“ uvedla Irina Birjukova.

Případ vyšel na světlo v červenci roku 2018. Tehdy noviny Novaja Gazeta zveřejnily video, na kterém dozorci bijí vězně. Záběry okamžitě vyvolaly velké rozhořčení veřejnosti. Následně o svém utrpení promluvil i týraný vězeň Makarov.

„Oni vždy přiznávali, že tam vězně bijí. Odmítali ale tvrzení, že by to bylo nelegální a že by se toho zúčastňovalo třeba i více než deset dozorců. Říkali, že používají sílu, která je legálně ospravedlnitelná,“ popsal svou zkušenost bývalý vězeň. „Ale když jste s nimi mluvil o samotě, řekli, že nás mohou klidně i zabít. A udělat to tak, že to bude vypadat jako sebevražda. Čtyřikrát mě škrtili. Čtyřikrát. A pak mi řekli: My tě zabijeme. Pověsíme tě na oprátku a řekneme, že sis to udělal sám.“

Ve stejném vězení byli podle zveřejněných zpráv biti i další vězni. Lidskoprávní organizace tvrdí, že mlácení a mučení vězňů je běžnou praktikou ve všech ruských věznicích.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované