Hlavní obsah

Billa a Penny Market dostaly od ÚOHS rekordní pokutu. Řetězce vinu přiznaly

Prodejny Billa a Penny MarketVideo: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obchodní řetězce Billa a Penny Market ze skupiny Rewe dostaly od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 164 milionů za zneužití významné tržní síly. Rozhodnutí je pravomocné, pokutované obchody nepodaly rozklad a výměnou za snížení pokuty se k vině přiznaly.

Článek

Souhrnná pokuta je nejvyšší pravomocná sankce, jakou dosud ÚOHS za zneužití významné tržní síly uložil. Jediná vyšší pokuta, 183 milionů korun pro řetězec Globus z roku 2017, pravomocná není, protože Globus proti ní podal rozklad.

Billa a Penny Market podle ÚOHS požadovaly od svých dodavatelů poplatek, označovaný jako RBG bonus, šlo ale v podstatě o zalistovací poplatek za to, že od nich odebírají zboží. Po novelizaci zákona o významné tržní síle z roku 2016, který takové poplatky zakázal, označovaly tento poplatek za množstevní nebo cenovou slevu, kterou jim dodavatel poskytuje, uvedl antimonopolní úřad.

„Úřad ve svém rozhodnutí dospěl k závěru, že RBG bonus je ve všech výše uvedených podobách poplatkem bez reálného protiplnění, který byl vyžadován bez oprávněného důvodu a je nezákonný. Současně byl v některých případech RBG bonus podmínkou dodávek potravin do předmětných obchodních řetězců," sdělil předseda úřadu Petr Rafaj.

Rozhodnutí úřadu i pokuta už jsou pravomocné, protože řetězce přistoupily na takzvanou proceduru narovnání. Znamená to, že přiznaly vinu výměnou za snížení pokuty o 20 procent. Proti rozhodnutí tak už nemohou podat rozklad ani jej napadnout žalobou u soudu.

Pokuta je podle ředitele komunikace Rewe Group Michaela Šperla výsledkem dohody po několikaměsíčním, „intenzivním a konstruktivním" vyjednávání mezi společností a úřadem. „Skupina REWE dále podnikla odpovídající opatření, aby se podobné pochybení v budoucnu již neopakovalo. Je nutné zdůraznit, že úřadem vytknuté jednání bylo ukončeno již dávno před společnou dohodou, protože neodpovídalo obchodnímu konceptu skupiny REWE," dodal Šperl.

Spolu s řetězci Billa a Penny Market dostala pokutu i společnost Rewe Buying Group (RBG) ze stejné skupiny, která poplatky administrovala. Právě podle zkratky jejího názvu – RBG – byly poplatky označeny jako RBG bonus.

Ze souhrnné pokuty 164 372 000 korun nejvíce zaplatil Penny Market, kterému úřad vyměřil 93 377 000 korun. Billa musí zaplatit 70 971 000 korun a 24 000 korun pak uhradí RGB.

Reklama

Doporučované