Hlavní obsah

Billboardy budou mizet dál. Novelu zákona posvětil i Ústavní soud

Reklamní poutače z blízkosti českých silnic a dálnic mizejí pomalu. Zůstávají stovky.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Ústavní soud zamítl návrh skupiny senátorů, kteří žádali zrušení části novely nařizující odstranění reklamních ploch u silnic a dálnic.

Článek

Reklamní poutače v okolí českých dálnic a silnic budou dál ubývat. Novela zákona o pozemních komunikacích, která nařídila majitelům billboardů odstranit do září roku 2017 reklamní plochy v blízkosti dopravních tepen, zůstává beze změn. Potvrdil ji úterní verdikt Ústavního soudu. Už dříve se na něj obrátilo sedmnáct senátorů.

Soud jejich návrh na zrušení části novely zamítl. „Princip právní jistoty nelze ztotoňovat s požadavkem na absolutní neměnnost právní úpravy,” připomněl soudce zpravodaj Vladimír Sládeček.

Zároveň zdůraznil, že novela vede k vyšší bezpečnosti na silnicích a je ve veřejném zájmu. „Aby bylo možno dosáhnout sledovaného veřejného zájmu, bylo nutno zpřísnit režim umisťování reklamních zařízení podél dálnic a silnic I. třídy a stanovit adekvátní přechodné ustanovení,” píše se v nálezu.

U soudu také zaznělo, že vlastnické právo není absolutní a za některých okolností je lze omezit.

Senátoři žádali zrušení dvou ustanovení v zákoně. Jedno z nich ponechalo pro existující billboardy pětileté přechodné období, které vypršelo v roce 2017. Druhé ustanovení nařizovalo majitelům odstranění reklamních ploch po vypršení přechodného období. Podle skupiny navrhovatelů novela narušila principy právní jistoty a zákaz retroaktivity.

Verdikt soudu přímo v síni vyslechl i jeden ze senátorů Václav Chaloupek (OPAT). „Před rokem a půl, kdy se podávala ústavní stížnost, jsme měli pocit, že jsou porušována základní lidská práva, tedy práva podnikat a vlastnit a že může jít o nový způsob vyvlastnění, což by se v dnešní době nemělo dít. Nicméně soud nám rozhodnutí vysvětlil a my je respektujeme,” řekl Chaloupek.

Také jej překvapilo, že z dálnic už většina billboardů zmizela. „Když jsem jel k soudu, tak jsem začal přemýšlet, co by se stalo, kdyby soud vyhověl naší žádosti. Trochu jsem se obával, jaké by nastaly problémy s majetko-právním narovnáním. Možná by jich bylo daleko víc,” dodal Chaloupek.

Majitelé podle novely měli odstranit poutače, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. „Respektujeme ústavní soud. Členové svazu se zákonu, se kterým samozřejmě nesouhlasili, podvolili ještě před rozhodnutím Ústavního soudu,” sdělil mluvčí Svazu provozovatelů venkovní reklamy Lukáš Váňa. Organizace zatím rozhodnutí podrobněji komentovat nechtěla. Počká na písemné odůvodnění.

I po roce a půl však kolem dálnic a silnic I. třídy zůstávají stovky nelegálních billboardů. Majitelé jsou často špatně dohledatelní, nebo nereagují na výzvy. Často tak reklamních plochy odstraňují silničáři. U českých dálnic zaměstnanci ředitelství silnic a dálnic k letošnímu lednu odstranili víc než devět stovek nelegálních poutačů. „V současné době jsou tak podél dálnic už jen desítky nejrůznějších reklamních zařízení. Rozumní majitelé je totiž sundávají zcela sami bez nutných výzev. Je ale nutné upozornit také na to, že některé billboardy jsou legální. Zákon totiž ani zdaleka nenařizuje odstranění všech reklamních zařízení,” uvedla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

U silnic první třídy stále zůstávají stovky poutačů. Krajští silničáři jich celkově odstranili 820, stěžují si na složitou administrativu. Majitelé často tvrdí, že jim patří jen plachta, ale ne konstrukce. Jeden se pak odkazuje na druhého a úřady pak složitě dohledávají skutečného vlastníka.

Reklama

Doporučované