Hlavní obsah

Bílý dům po Trumpově telefonátu uklidňuje: Uznáváme politiku jedné Číny

Video: Anita Baselová

 

Reklama

Washington ujišťuje Čínu, že uznává její jednotnou politiku. Hasí tak rozruch vyvolaný prvním oficiálním stykem USA s Tchaj-wanem po bezmála čtyřiceti letech.

Článek

Donald Trump ještě nenastoupil do Bílého domu a už nabourává americkou diplomacii. Nedostatek zkušeností se zahraniční politikou za něho musel hasit Bílý dům pod vedením dosluhujícího Baracka Obamy.

„Mohu potvrdit, že američtí úředníci, mezi nimi i lidé z Národní bezpečností rady, se spojili se svými čínskými protějšky, aby znovu potvrdili, že náš stát uznává jednotnou čínskou politiku,“ reagoval v pondělí mluvčí Bílého domu Josh Earnest na výzvu čínského ministerstva zahraničí, aby se Spojené státy držely jednotné politiky.

Podle Bílého domu může Trumpova komunikace s Tchaj-wanem podkopat pokrok ve vztazích mezi Spojenými státy a Čínou. Earnest zároveň poznamenal, že není jasné, jaké výhody by měla komunikace mezi Trumpem a prezidentkou Cchaj Jing-wen přinést samotným obyvatelům Tchaj-wanu.

Byl to jen zdvořilostní telefonát

Trump o víkendu na svém Twitteru situaci obhajoval tím, že kontakt iniciovala prezidentka Chaj Jing-wen, aby mu poblahopřála ke zvolení do úřadu. Prezidentka se ale hájí, že telefonát byl předem domluvený a souhlasily s ním obě strany.

Trump zároveň poznamenal, že nevidí nic divného na přijetí blahopřejného telefonátu, když Spojené státy vyváží na Tchaj-wan vojenský materiál za miliardy dolarů. Trumpův budoucí viceprezident Mike Pence řekl v rozhovoru pro pro televizi NBC, že se jednalo jen o běžný zdvořilostní telefonát a nijak nemění postoj USA k Číně.

Páteční telefonát mezi nově zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem a tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen ostře kritizovala Čína, která považuje Tchaj-wan za svou provincii a neuznává její demokratickou vládu. Obecně nabádá svět, aby s Tchaj-wanem nekomunikoval, protože oficiální styk s představiteli jeho demokratické vlády vnímá jako uznání samostatného Tchaj-wanu. V případě Trumpova telefonátu to byl vůbec první kontakt představitelů obou zemí od roku 1979, kdy USA přerušily s Tchaj-wanem oficiální diplomatické vztahy.

Čína chce potrestat Tchaj-wan

Deník China Daily napsal, že telefonát nesvědčí o ničem jiném než o nezkušenosti Trumpa a jeho týmu v oblasti zahraniční politiky. Čína zároveň vinu za diplomatický rozruch svalila na Tchaj-wan.

„Měli bychom vyslat Trumpovi vzkaz potrestáním tchajwanské vlády, například posílením vojenských pozic namířených proti ostrovu," uvedl v dnešním úvodníku čínský list The Global Times. Mimochodem Čína dlouhodobě hrozí Tchaj-wanu vojenským zásahem, pokud Tchaj-wan vyhlásí nezávislost.

Po rozruchu, který Donald Trump svým telefonátem vyvolal, ve svých nedělních tweetech ostře opřel do Číny, především za její měnovou politiku a rozpínavost v oblasti Jihočínského moře. „Ptala se nás snad Čína, jestli je v pořádku devalvovat svou měnu (což snižuje konkurenceschopnost našich firem), uvalovat na naše výrobky dovážené do Číny vysoká cla či stavět obří vojenský komplex uprostřed Jihočínského moře? Myslím že ne!“

Pro budoucí hlavu spojených států je maximálně důležité, koho zvolí ve svém týmu ministrem zahraničí. A právě o této funkci rozhodně nemá jasno. Televize CNN, která tvorbu Trumpova týmu průběžně mapuje, uvádí seznam devíti jmen.

V užším výběru skončili minulý týden čtyři kandidáti - Mitt Romney, prezidentský kandidát z roku 2012, Rudi Giulianni, bývalý newyorský starosta, David Petraeus, bývalý šéf CIA, a Bob Corker, předseda Výboru pro zahraniční záležitosti amerického Senátu. V neděli ale prozradila Kellyane Conway z Trumpova týmu poradců, že se seznam opět rozšiřuje a budoucí prezident se v horizontu týdne potká s dalšími potenciálními kandidáty na diplomatickou funkci.

Reklama

Doporučované