Hlavní obsah

Turecko zaútočí na severní Sýrii, potvrdil Bílý dům. Panují obavy o osud Kurdů

Turecko chystá útok na Sýrii.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Bílý dům podle agentury AP v neděli potvrdil, že Turecko brzy podnikne vojenskou operaci na severu Sýrie.

Článek

Tisková mluvčí Stephanie Grishamová uvedla, že americké jednotky ofenzivu nepodpoří a ani se jí nezúčastní a nebudou se již vyskytovat v bezprostřední blízkosti oblasti.

Jádrem sporu je severosyrský region ležící východně od řeky Eufrat. Turecký prezident Recep Erdogan tvrdí, že hlavním cílem Turecka je zbavit stát přibližně 3,6 milionu syrských uprchlíků, kteří se do země uchýlili před boji ve své vlasti. Jednou z cest je mírový koridor na severu Sýrie. USA se zavázaly pomoci Turecku s jeho vytvořením.

Oblast nyní kontrolují hlavně milice syrských Kurdů YPG, které Turecko řadí k teroristům a ke spojencům zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Kurdští bojovníci nebudou obranu podle svých slov „váhat přeměnit ve všeobecnou válku”.

Operace, kterou Ankara ohlásila v sobotu, podle AP vzbuzuje obavy o osud syrských Kurdů, kteří s Američany bojovali proti teroristické organizaci Islámský stát. Opoziční demokraté v USA, ale také vládní republikáni varovali, že dovolit Turecku invazi do severní Sýrie bude negativním signálem pro americké spojence ve světě.

Podle AP zatím není jasné, zda teď Washington zcela stáhne svých asi 1000 vojáků ze severní Sýrie.

Reklama

Doporučované