Hlavní obsah
Online

Ve stopách Asie i Česka? USA možná přehodnotí postoj k nošení roušek

Foto: FranciscoMarques, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Lidé v zemích Asie nosí roušky od propuknutí epidemie. Úřady ostatních zemí světa občany od nošení roušek spíše odrazovaly. Teď se ukazuje, že se možná mýlily, píše ve své analýze CNN.

Článek

Politici a zdravotnické organizace původně kladli důraz zejména na hygienu, důkladné mytí rukou a dodržování vzdálenosti. Roušky byly označovány za neefektivní. V pondělí od nošení roušek zdravé lidi odrazovala i Světová zdravotnická organizace. Uvedla, že je mají nosit jen nemocní.

Česko a Slovensko, kde je nošení roušek plošně nařízené, dosud zůstávají mezi ostatními státy Evropy a Západu obecně spíše výjimkou. To se ale podle CNN může brzy změnit. Americká televize na svém webu píše, že změnu v přístupu připustil šéf amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield.

Ten ještě nedávno nošení roušek lidem, kteří nepociťují příznaky, striktně nedoporučoval. Nyní si ale není jistý, řekl, že CDC v tuto chvíli přehodnocuje své rady a možná doporučí všem Američanům, aby nosili roušky.

Největší počet nakažených je stále v USA

Spojené státy jsou nadále státem s nejvyšším počtem evidovaných nakažených. Evidují již přes 200 000 nakažených.

Americký prezident Donald Trump varoval Američany, že zemi čekají dva obtížné týdny, které ale USA překonají. Zároveň vyzval spoluobčany, aby se v zájmu boje proti koronaviru vyvarovali sociálních kontaktů. Zakrývání obličeje například šálou je podle Trumpa dobrý nápad. Roušky by měly Američané přenechat zdravotníkům.

Nejvíce obětí si koronavirus vyžádal v Itálii, kde onemocnění COVID-19 podlehlo přes 13 000 lidí. Na celém světě zemřelo přes 45 000 pacientů.

Mezi nejhůře zasaženými zeměmi je dále Španělsko, kde se nakazilo více než 100 000 lidí a přes 9000 lidí s nemocí COVID-19 zemřelo.

V Číně, kde se onemocnění na konci minulého roku poprvé prokázalo, se počty nově nakažených i zemřelých v posledních týdnech snižují. V zemi se infikovalo 82 361 osob.

Pětici zemí s nejvyššími bilancemi nakažených po Číně uzavírá Německo. Berlín dnes potvrdil nákazu u dalších 5453 lidí, celkově je v zemi 67 366 případů. Kvůli koronaviru tam zemřelo 732 pacientů.

Koronavirus se zatím vyhnul okolo dvou desítkám zemí, ne všem státům ovšem odborníci nulovou bilanci věří. Mezi údajně nezasaženými zeměmi jsou například autoritářské Severní Korea, Turkmenistán či Tádžikistán. Nákaza se však dosud neobjevila ani v několika tichomořských státech jako je Palau, Nauru nebo Kiribati.

Počet nakažených ve středu přesáhl hranici 900 000 lidí.

  • Nizozemsko navrhuje fond pro státy tvrdě zasažené koronavirem

    Nizozemsko ve středu navrhlo vytvoření fondu na podporu zemí nejtvrději zasažených koronavirem a vyzvalo další členy Evropské unie, aby do něj také přispěli. Podle agentury Reuters o tom informoval ministr financí Wopke Hoekstra.

    Země na jihu Evropy, které jsou nejvíce zasažené nákazou koronavirem, kritizovaly v minulých dnech Nizozemsko za nedostatek solidarity.

  • Klimatický summit v Glasgow, chystaný na listopad, byl odložen

    Klimatický summit, který se měl letos v listopadu konat ve skotském Glasgow, byl přesunut na příští rok. Podle agentury Reuters o tom informovalo finské ministerstvo životního prostředí.

    Klimatická konference OSN o klimatu (COP26) se v největším skotském městě měla uskutečnit mezi 9. a 19. listopadem.

    Poslední klimatický summit pořádal loni v prosinci Madrid.

  • Čína chce zabránit nové vlně epidemie, uzavřela jeden okres

    Jeden okres čínské provincie Che-nan dnes svým obyvatelům zakázal vycestovat. Úřady tak reagovaly na několik nových případů nákazy koronavirem. Opatření se týká okresu Ťia, který má asi 600 000 obyvatel. Jak napsal list South China Morning Post, úřady mají strach z nové vlny epidemie v době, kdy se Čína snaží oživit ekonomiku po epidemii, která zasáhla především sousední provincii Chu-pej.

  • Izraelci budou muset na veřejnosti nosit roušky

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes oznámil nová opatření proti koronaviru. Izraelci budou muset mimo své domovy nosit roušky. Všichni, kdo se vrátí z ciziny, budou muset do karantény v hotelích a nedostanou možnost izolovat se doma.

    Nadcházející jarní svátek Pesach mají občané slavit výhradně v rámci nejbližší rodiny. Každá dostane k tomuto svátku od státu na jedno dítě 500 šekelů (3500 korun).

    „Žádáme vás, občané Izraele, vás všechny, abyste si na veřejnosti nasazovali roušky,“ řekl Netanjahu v televizním vystoupení. Dodal, že vzhledem k nedostatku profesionálních roušek budou muset lidé improvizovat.

  • Ve Francii jako čtvrté zemi světa přesáhl počet obětí viru 4000

    Ve francouzských nemocnicích zemřelo už 4032 lidí s koronavirem. Ještě v úterý bylo zemřelých 3523; denní nárůst obětí tak přesáhl 500. Francie se nyní stala čtvrtou zemí, kde počet úmrtí překonal hranici 4000.

    Dohromady se ve Francii virem SARS-CoV-2 nakazilo nejméně 56 989 lidí, přičemž v úterý bylo potvrzených případů 52 128, oznámily dnes francouzské úřady.

  • V USA je podle údajů CDC už 186 000 nakažených koronavirem

    Ve Spojených státech je k dnešnímu dni 186 101 lidí nakažených koronavirem a 3603 obětí nemoci COVID-19, kterou vir způsobuje. Informovalo o tom dnes americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Podle vědců z Univerzity Johnse Hopkinse, kteří vývoj pandemie dlouhodobě sledují, je ale nakažených už téměř 200 000 a mrtvých 4361.

    CDC na svém webu upozorňuje, že jeho údaje jsou předběžné. Podle agentury Reuters tak nemusí údaje střediska nutně odrážet aktuální situaci v jednotlivých amerických státech.

    Podle výzkumníků z Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) v americkém státě Maryland je nakažených ve Spojených státech již 199 092. Toto číslo je dvakrát vyšší, než jaká je oficiální bilance pevninské Číny (81 518), ze které se koronavirus začal na počátku roku do světa šířit. Obětí nemoci COVID-19 je podle JHU 4361.

  • Prodej aut ve Francii kvůli koronaviru prudce klesl

    Prodej nových osobních automobilů ve Francii se v březnu meziročně propadl o 72 procent na 62 668 vozů kvůli koronaviru a restriktivním opatřením úřadů ke zpomalení jeho šíření. Vyplývá to z dnešních údajů francouzského automobilového svazu CCFA o registracích nových vozů.

    V celém prvním čtvrtletí prodej podle údajů CCFA meziročně klesl o 34 procent na 364 679 vozů. Mluvčí svazu François Roudier podle listu Les Echos uvedl, že v prvním pololetí by prodej aut ve Francii mohl klesnout o 30 procent a v celém letošním roce o 20 procent.

    Výrazný pokles prodeje zaznamenala na francouzském trhu rovněž automobilka Škoda Auto. V březnu se podle údajů CCFA počet registrací nových škodovek meziročně snížil o 75 procent na 807 vozů a v celém čtvrtletí klesl o 27 procent na 5843 vozů.

    Koronavirová krize zasáhla i další automobilové trhy. Italské ministerstvo dopravy dnes podle agentury Reuters například uvedlo, že prodej nových osobních aut v Itálii se v březnu kvůli koronaviru propadl o 85 procent.

  • V Rakousku zemřelo 148 lidí s koronavirem, ve Švýcarsku 482

    Počet lidí s koronavirem v Rakousku dosáhl 10 553 a mrtvých je 148, o zhruba dvacet víc než v úterý. Počet infikovaných je podle agentury APA platný k dnešním 16:30 SELČ, počet obětí k 10:00 SELČ.

    Švýcarsko hlásí 17 749 nakažených a 482 mrtvých. Počet obětí se tak v této zemi od úterý zvýšil zhruba o 25, vyplývá z údajů serveru corona-data.ch, který sčítá počty obětí aktuálně hlášené z jednotlivých kantonů.

    V Rakousku má nejvíce případů nákazy, více než 2400, spolková země Tyrolsko, následovaná Dolními Rakousy a Horními Rakousy (v obou více než 1700 infikovaných) sousedícími s Českou republikou. Ve Vídni bylo potvrzeno přes 1500 případů. Zatímco zpočátku mezi nakaženými v Rakousku výrazně převládali muži, dnes odpoledne už podíl žen dosáhl 49 procent.

  • Ve Španělsku dopadá pandemie nejhůře na chudé a zranitelné občany

    Pandemie způsobená koronavirem dopadá ve Španělsku nepoměrně více na chudé, na postarší občany a na lidi žijící na okraji společnosti. Oproti většinovému obyvatelstvu jsou nákaze také více vystaveni pracovníci v nízkopříjmových, ale nezbytných zaměstnáních. Napsal to ve středu list The Guardian s odkazem na vyjádření místních zdravotnických expertů.

    Britský deník připomíná, že některé části Španělska silně utrpěly finanční krizí v roce 2008. V zemi je dlouhodobě nezaměstnanost dvojnásobná oproti průměru v Evropské unii. Téměř polovina populace občas trpí nedostatkem peněz na základní potřeby. Ve Španělsku je přitom nyní třetí nejvyšší počet nakažených koronavirem na světě: úřady jich evidují již přes 102 000. Více než 9000 pacientů s nemocí COVID-19 tam zemřelo.

    Podle studie katalánské regionální vlády mají lidé v chudých čtvrtích regionální metropole Barcelony šestkrát až sedmkrát větší pravděpodobnost, že se nakazí koronavirem, než obyvatelé bohatých čtvrtí.

  • Itálie má přes 13 000 obětí koronaviru a více než 110 000 případů

    Itálie zaznamenala za posledních 24 hodin dalších 727 obětí nemoci COVID-19. Celkový počet obětí koronavirové nákazy v této nejhůře zasažené evropské zemi tak dosáhl 13 155. Koronavirus se tam potvrdil už u 110 574 lidí, oproti úterý jich přibylo 4782. S odkazem na místní úřady o tom informovala agentura Reuters.

  • Kanada má přes 9000 nakažených koronavirem a 105 mrtvých

    Počet lidí nakažených koronavirem vzrostl v Kanadě za posledních 24 hodin o více než 1300 a překonal hranici 9000 osob. S odvoláním na místní zdravotnické úřady o tom ve středu informovala agentura Reuters. Obětí nemoci COVID-19 přibylo od úterý 31. Celkem tak v zemi na onemocnění zemřelo již 105 lidí.

    Nejvíce nakažených nadále hlásí provincie Québec, Ontario a Britská Kolumbie.

    Kanadský premiér Justin Trudeau ve středu oznámil, že chce parlamentu předložit ke schválení další sérii opatření v boji proti hospodářským dopadům pandemie. Místní média upozorňují, že zdaleka největší hrozbou bude pro kanadské hospodářství pokles ekonomiky sousedních Spojených států.

  • Trump: Zakrývat si ústa není špatný nápad, vhodná je šála

    Zakrývat si kvůli šíření koronaviru na veřejnosti nos a ústa není podle amerického prezidenta Donalda Trumpa vůbec špatný nápad. Lidé by ale měli používat spíše šály, roušky by měli přenechat zdravotníkům v nemocnicích, citoval ve středu šéfa Bílého domu zpravodajský web BBC. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) podle agentury AP nyní zvažuje, zda vydat doporučení, aby lidé na veřejnosti nosili zakrytá ústa a nos. Rozhodnutí zatím nepadlo.

    „Můžete použít šálu… Mám pocit, že lidé to chtějí dělat. Jistě to nijak neuškodí,“ odpověděl prezident Trump na tiskové konferenci na otázku, která se týkala debaty o zakrývání nosu a úst.

    Sám prezident by podle svých slov lidem zakrývání části obličeje doporučil, podle jeho poradců by ale lidé neměli používat k ochraně roušky. „Nemusí to být rouška, ale není to špatný nápad… aspoň na čas,“ dodal prezident.

  • Poprvé po více než 70 letech byly zrušeny festivaly v Edinburghu

    Letní festivaly ve skotské metropoli Edinburghu byly po více než 70 letech zrušeny kvůli koronavirové epidemii. Podle agentury Reuters to dnes oznámili organizátoři. V Edinburghu se každý srpen koná pět mezinárodních kulturních akcí jako jsou Mezinárodní přehlídka hudby a umění nebo divadelní festival Fringe.

    Na edinburských festivalech vystupuje každý rok na 25 000 účinkujících z více než 70 zemí světa a počet návštěvníků koncertů či představení se pohybuje kolem 4,5 milionu.

  • Turecká koronavirová amnestie se nebude týkat politických vězňů

    Ačkoliv se Turecko chystá kvůli pandemii koronaviru předčasně propustit z vězení až třetinu všech vězňů v zemi, nebude se opatření vztahovat na uvězněné aktivisty za lidská práva, novináře a opoziční politiky. Postup úřadů proto kritizují některé místní i mezinárodní nevládní organizace, napsal britský list The Guardian.

    Turecký parlament v úterý projednával podobu zákona, který by umožnil podmínečné propuštění až 90 000 lidí či jejich přesun do domácího vězení. Částečná amnestie by se měla vztahovat například na zločince odsouzené za organizovaný zločin či neplánovanou vraždu.

  • Vyléčený princ Charles natočil video

    Britský princ Charles, který překonal koronavirovou infekci, ocenil nezištné pracovní nasazení zdravotníků. Země podle něj prožívá zvláštní a hrozivou dobu. Jedenasedmdesátiletý následník trůnu v pondělí opustil izolaci poté, co vykazoval jen „relativně mírné příznaky“ nemoci COVID-19; jeho úřad oznámil, že se těší dobrému zdraví.

    Charles také natočil a publikoval video, ve kterém popisuje průběh onemocnění. Promluvil zejména k seniorům, kteří musí být v domácí karanténě.

  • Německo zřejmě prodlouží platnost stávajících opatření

    Německo zřejmě prodlouží platnost stávajících opatření proti koronaviru nejméně do konce velikonočních prázdnin, tedy do 19. dubna. Počítá s tím podle agentury DPA návrh usnesení, o němž nyní kancléřka Angela Merkelová po telefonu jedná s ministerskými předsedy jednotlivých spolkových zemí. Šéfka německé vlády chce o výsledcích diskuze informovat na tiskové konferenci v 17:00.

    Zpřísněná opatření ve spolkové republice platí od 23. března na dva týdny. Jejich součástí je především zákaz shromažďování více než dvou lidí na veřejných místech, pokud nejsou členy jedné rodiny.

  • Počet úmrtí na COVID-19 v Británii za den narostl o 563

    V Británii dál prudce narůstá počet obětí nemoci COVID-19, kterých už místní vláda eviduje 2 352. Po úterním nárůstu bilance o 393 mrtvých ve středu přišel nový rekord, když přibylo 563 úmrtí v nemocničním prostředí.

    Počet známých případů infekce pak za posledních 24 hodin narostl o 4 324 na celkových 29 474. I v tomto případě jde o rekordní denní růst.

  • V Nizozemsku opět přibylo přes 100 úmrtí kvůli COVID-19

    Mírně přes 1000 nových případů infekce koronavirem a 134 dalších úmrtí kvůli nemoci COVID-19 ve středu ohlásilo Nizozemsko, píše ČTK. Nárůst v počtu známých nakažených je oproti úterku skoro o 200 vyšší, zatímco bilance obětí z posledního 24hodinového období je příznivější než o den dříve, kdy přibylo 175 mrtvých.

  • Americké námořnictvo evakuuje posádku letadlové lodi

    Americké námořnictvo evakuuje vojáky z letadlové lodi, kde se objevila nákaza koronavirem, informuje web Defense One. Nakažených by mělo být asi sto. Kapitán lodi USS Theodore Roosevelt Brett Crozier poslal v pondělí námořnictvu čtyřstránkový dopis se žádostí o pomoc. „Šíření nemoci se zrychluje, pobyt více než 4 tisíc mužů a žen na palubě je zbytečný risk,“ píše kapitán v dopise. Na lodi lze provést maximálně dvě stovky testů denně. Více než čtyři tisíce členů posádky doporučuje izolovat nebo umístit do karantény. Na palubě zůstane jen nezbytný personál.

Reklama

Hlavní zprávy