Hlavní obsah

Bílý dům žádá zastavení distribuce knihy o Trumpovi, co v ní je?

Bílý dům žádá o zastavení distribuce knihy, která by mohla zkompromitovat Donalda TrumpaVideo: AP

 

Reklama

Právníci Bílého domu se snaží zastavit distribuci knihy, v níž mimo jiné bývalý stratég Donalda Trumpa Steve Bannon kritizoval styky Trumpových lidí s ruskými činiteli v kauze vměšování do voleb.

Článek

Právníci amerického prezidenta Donalda Trumpa žádají vydavatele knihy Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu, aby zastavil distribuci knihy nebo výňatků z jejího obsahu.

Autorem knihy, která má vyjít příští úterý, je novinář Michael Wolff a jsou v ní například kritické výpovědi Trumpova bývalého poradce Steva Bannona, týkající se kauzy údajného vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb.

Počínání Trumpova nejstaršího syna Donalda či zetě Jareda Kushnera týkající se kontaktů s ruskými činiteli během prezidentské kampaně Bannon označil za vlastizrádné.

Úryvky z knihy slibují další kompromitující informace

V knize je toho ale mnohem víc. Podle amerických médií v ní Wolff například popisuje Trumpovo prvotní zděšení z vítězství ve volbách, jeho zlost při inauguraci nebo ambice Ivanky Trumpové na prezidentský post.

Úryvky se na veřejnosti objevily ve středu. Trump je týž den odsoudil a prohlásil, že když Bannon dostal padáka, nepřišel jen o práci, ale i o rozum.

Podle listu The Washington Post napsal Trumpův advokát Charles Harder Wolffovi a vydavatelskému domu Henry Holt & Co varovný dopis. Pokud podle něj kniha spatří světlo světa, bude následovat žaloba proti autorovi i vydavateli.

Kromě Wolffa a vydavatelského domu už dřív právníci Bílého domu oslovili Bannona a pohrozili mu žalobou, pokud bude dál publikovat informace o Trumpovi či jeho rodině.

Reklama

Související témata:

Doporučované