Hlavní obsah

Bílý dům zuří. Doporučení Trumpových poradců se neměla dostat ven

Únik interních informací rozzuřil amerického prezidenta Donalda Trumpa i šéfa Bílého domu Johna F. Kellyho.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Instrukce Trumpových poradců, kteří mu důrazně nedoporučili gratulovat Vladimiru Putinovi k jeho volebnímu vítězství, se na veřejnost dostaly během několika hodin.

Článek

Americký prezident Donald Trump je vzteky bez sebe. Rozzuřilo ho provalení informace o tom, že mu poradci nedoporučili blahopřát Vladimiru Putinovi k vítězství v nedávných prezidentských volbách.

Poradci z oddělení národní bezpečnosti předali americké hlavě státu jasné instrukce. V nich důrazně nedoporučovali gratulovat muži, jehož vítězství ve volbách provázela řada pochybností o jejich demokratickém průběhu. Volby měly provázet manipulace s výsledky, záběry z kamer zachytily v několika volebních okrscích podvody s hlasovacími lístky.

Trump však Putinovi přesto pogratuloval a vyjádřil také přání se setkat se svým ruským protějškem co nejdříve.

Informace o instrukcích poradců se dostaly na veřejnost během několika hodin. Podle zpráv stanice CNN to rozzuřilo nejen samotného prezidenta, ale i šéfa Bílého domu Johna F. Kellyho. Okamžitě tak začali s výslechem svých spojenců i externích poradců, a to s cílem zjistit, kdo za únikem informací stál.

Gratulace obdržel Vladimir Putin po víkendových volbách v Rusku i od dalších světových politiků. Poblahopřáli mu třeba předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, čínský prezident Si Ťin-pching nebo česká hlava státu Miloš Zeman. Ten vítězství Putina označil za „upřímné potěšení“ a pozval ho na návštěvu do České republiky.

Reklama

Doporučované