Hlavní obsah

Bin Ládin opět v čele al-Káidy? Islamisté sází na syna arciteroristy

Syn Usámy bin Ládina novou tváří al-Káidy.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Hamza bin Ládin prostřednictvím videa už několikrát vyzval k pokračování útoků na Západ. Snaží se napodobit svého otce.

Článek

Doba největší slávy teroristické organizace al-Káida pominula. Její místo teď zaujímá takzvaný Islámský stát. Vůdci al-Káidy ale chtějí přilákat nové bojovníky a sází při tom na syna zakladatele organizace Usámy bin Ládina.

Hamzovi bin Ládinovi je zhruba dvacet let a současný vůdce teroristů Ajman Zavahrí ho už v roce 2015 nazval jedním ze lvů al-Káidy. Jako dítě vystupoval v propagandistických videích, se stejně starými chlapci třeba trénoval ve výcvikových střediscích al-Káidy. Už tehdy měl velké charizma a skvělé řečnické dovednosti.

Smrtelná kombinace

Prostřednictvím videa také nedávno vyzval ostatní bojovníky, aby dál útočili na židy, Západ a Rusko. Experti, kteří nahrávku analyzovali, došli k závěru, že se Hamza bin Ládin záměrně snaží napodobit svého otce - dikcí, gesty i slovníkem. „Hamza se nyní připravuje na post ve vedení al-Káidy, vedoucí úlohu a pravděpodobně i sjednocení světového džihádistického hnutí,” zhodnotil pro televizi CNN bývalý agent FBI a expert na al-Káidu Ali Soufan.

Znovunabývání této teroristické organizace na síle experty děsí. „S tím, jak se moc Islámského státu zmenšuje, může pro ně být skvělým řešením připojit se k al-Káidě, která alespoň v Sýrii zůstává mocnou organizací. Byla by to docela smrtelná kombinace,” komentoval pro CNN analytik Peter Bergen.

Usámu bin Ládina zlikvidovalo v roce 2011 v jeho úkrytu v Pákistánu americké vojenské komando.

Reklama

Doporučované