Hlavní obsah

Bin Ládin se před smrtí bál Islámského státu a sledování, ukazují dokumenty CIA

Čeho se bál bin Ládin. Islámského státu, sledování i stáří

 

Reklama

Nově zpřístupněné dokumenty CIA přinášejí podrobnosti z posledních let života Usámy bin Ládina.

Článek

Pro ustanovení islámského státu ještě nenazrál čas, myslel si v roce 2011 vůdce teroristické organizace al-Káida bin Ládin. Jen několik měsíců před svou smrtí to napsal v dopise vůdci sesterské organizace al-Káida na Arabském poloostrově, kterého vybízel k trpělivosti, uvedla agentura AFP.

Bin Ládin se bál rostoucího vlivu a agrese samozvaného islámského chalífátu (později nazývaného Islámský stát) v Sýrii a Iráku.

V dopisech také varoval své syny, že jim může být do těla vpraveno elektronické sledovací zařízení. Dále se snažil vypořádat s radikálními přidruženými skupinami a například s jejich praxí unášení cizinců.

Korespondence bin Ládinových spolupracovníků zase odhaluje jeho frustraci ohledně směru, kterým se al-Káida po 11. září 2001 vydala. Její vůdce se také obával stárnutí organizace a jejího celkového chátrání, které postihlo i některá podobná uskupení v minulosti.

Informace o válce ve Vietnamu nebo útoku z 11. září. CIA zveřejnila víc než 930 tisíc dokumentů online:

Video: Jaroslav Brousil

CIA odtajnila dokumenty po dlouhém a usilovném nátlaku organizace MuckRock, která bojuje za svobodný přístup k informacím. Víc než 12 milionů stránek kdysi tajných dokumentů je nyní možné prohlížet online.

Dříve byly přístupné pouze ze čtyř počítačů v Národním archivu v College Park v Marylandu. Tyto dokumenty ukazují na činnosti CIA spojené například s válkou ve Vietnamu nebo s konflikty z dob studené války.

Materiály dokonce obsahují i informace o pátrání po UFO. Nechybí ani informace o atentátech z 11. září, kdy al-Káida zaútočila na Světové obchodní centrum v New Yorku a na Pentagon ve Virginii.

Reklama

Doporučované