Hlavní obsah

Očkování dětí se blíží. Výrobce už požádal o povolení pro Pfizer

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost BioNTech chce požádat regulační orgány o schválení vakcíny Pfizer pro děti mladší dvanácti let. Podle spoluzakladatele společnosti je důležité, aby se lidé připravili na nadcházející zimu.

Článek

Německá společnost BioNTech, která ve spolupráci s americkým Pfizerem vyvinula vakcínu proti koronaviru, očekává, že již v polovině října požádá regulační orgány o schválení očkování proti koronoviru pro mladší děti. Oznámili to její zakladatelé.

„V průběhu několika příštích týdnů podáme výsledky naší studie u dětí ve věku pět až jedenáct let regulačním orgánů po celém světě včetně Evropy a požádáme o schválení vakcíny v této věkové skupině,“ uvedla hlavní lékařka společnosti BioNTech Özlem Türeciová. Informoval o tom server The Guardian.

Izrael očkuje i jedenáctileté

Türeciová dodala, že její společnost pracuje na výrobě vakcíny, která bude stejná jako přípravek, který se podává dospělým a dětem ve věku od dvanácti let. Mladší děti by však měly dostat menší dávky.

„Vypadá to dobře, všechno jde podle plánu,“ řekl výkonný ředitel Ugur Şahin a dodal, že společnost také očekává data zaměřující se na děti ve věku šesti měsíců a výš.

Izrael na konci července povolil očkování látkou BioNTech/Pfizer u dětí ve věku pěti až jedenácti let, které trpí vážnými zdravotními komplikacemi, jako jsou mozková, srdeční nebo plicní onemocnění.

Očkování mRNA by mohly dostat i těhotné ženy

Zakladatelé společnosti se sídlem v Mohuči sdělili magazínu Der Spiegel, že je důležité postoupit v ochraně německé populace před začátkem podzimu.

„Zbývá asi 60 dní na to, abychom se vyhnuli tuhé zimě. Měli bychom udělat vše pro to, abychom v příštích dvou měsících zmobilizovali co nejvíce lidí,“ řekl Şahin.

Německo podalo alespoň jednu dávku vakcíny 66,3 procentům populace, čímž zaostává za srovnatelně velkými evropskými zeměmi jako jsou Francie, Velká Británie, Itálie či Španělsko.

Kvůli volbám se přední německé strany zdráhaly navrhnout opatření, která by mohla diskriminovat ty, kteří se odmítli očkovat proti onemocnění covid-19.

Německý poradní výbor pro očkování Stiko v pátek doporučil, aby i ženy, které jsou v rámci těhotenství ve druhém a třetím trimestru nebo kojí, dostaly očkování na bázi mRNA.

Reklama

Doporučované