Hlavní obsah

BIS, Dukovany i ČT. Miloš Zeman sundal pyžamko a plní si sny

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Prezident Zeman chce ještě pár věcí v úřadu stihnout. Třeba přihrát Dukovany Rusům a zbavit se šéfa BIS Koudelky a ředitele ČT Dvořáka.

Reklama

Článek

Prezident zvyšuje obrátky. Lidí, kterých se potřebuje ještě zbavit, a pomníčků, jež si chce postavit, je mnoho. A času na Hradě k uskutečnění všech plánů zas tak moc nezbývá.

Už ho nevidíme a neslyšíme tak často jako dřív, kdy pravidelně křižoval republiku a na náměstích či v kulturních domech se vyjadřoval ke všemu. A když dnes prezident Zeman opustí zámek v Lánech, vidíme starého unaveného muže, který už kvůli nemocným nohám není bez pomoci bodyguardů schopen samostatně chodit.

Ale nenechme se mýlit. Pořád je to ten starý lišák Miloš Zeman, který dokáže intrikovat i z postele. Stačí vypočítat pár posledních prezidentových snů, kvůli nimž ukončil své „pyžamkové dny“ a aktivizoval se: reaktor v Dukovanech postaví Rusové, Michal Koudelka skončí jako šéf kontrarozvědky BIS a Petr Dvořák coby ředitel České televize.

„Miloš Zeman je prezidentem už téměř osm let, na Hradě mu zbývají dva a čtvrt roku, končí v březnu 2023. A jeho sněmovní většina s Babišem a komunisty už dokonce příští rok v říjnu. Času je málo, slibů nebo snů o pomníčcích hodně, takže je potřeba přidat na obrátkách,“ komentuje v podcastu Vlevo dole politický reportér Václav Dolejší.

Co se stalo? Poté, co Babišova vláda nečekaně odložila tendr na nový jaderný reaktor v Dukovanech, Zemanův rádce Martin Nejedlý okamžitě vyrazil do Moskvy. Prezident zároveň stupňuje svou dlouhodobou snahu zdiskreditovat dvě instituce, které mu leží v žaludku: Českou televizi a Bezpečnostní informační službu.

„Prezident Zeman nedávno označil ČT za ujetou, pokládá ji za součást opozice, nikoli za vyváženou, a dokonce televizní radu vyzval k odvolání Dvořáka. Ten docela sebevědomě reagoval slovy, že důvěra veřejnosti v Českou televizi je vysoká, dosahuje 74 procent, zatímco prezidentovi důvěřuje podle Centra pro výzkum veřejného mínění jen 46 procent obyvatel,“ připomíná Lucie Stuchlíková.

Premiér Andrej Babiš ovšem s uskutečněním Zemanových plánů nepomáhá zas tak moc, jak by se mohlo zdát. Má totiž svých problémů dost, takže do války se šéfem BIS ani České televize se pouštět nechce a kvůli jadernému reaktoru v Dukovanech se na barikády také vrhat nehodlá.

Proč je Andrej Babiš ve sporu Zeman vs. Koudelka na straně šéfa BIS? Nestačilo by, kdyby si Martin Nejedlý vyměňoval zdvořilosti s Rusy na sociálních sítích? A dostane nakonec Petra Dvořáka z vedení ČT Hana Lipovská, nebo Doktorka Plyšáková? To se dozvíte v aktuální epizodě politické talkshow Seznam Zpráv Vlevo dole. Poslechněte si ji v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované