Hlavní obsah

BIS: Loni bylo na Blízkém východě 11 bojovníků s vazbou na Česko

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh. Repro: YouTube

Reklama

Bezpečnostní informační služba vydala zprávu za rok 2017.

Článek

Počet zahraničních bojovníků s vazbou na Českou republiku, kteří se zapojili do bojů na Blízkém východě jako příslušníci teroristických organizací, stoupl loni podle Bezpečnostní informační služby (BIS) na 11. Dva z nich byli čeští občané.

BIS o tom informovala v dnes zveřejněné výroční zprávě za rok 2017. Kontrarozvědka identitu bojovníků sdílí v rámci meziresortní i mezinárodní spolupráce v boji proti terorismu.

O 11 bojovnících z Česka v Sýrii hovořila v květnu situační zpráva o vnitřní bezpečnosti země za loňský rok. Česko podle ní bylo po porážce Islámského státu (IS) v Sýrii a Iráku tranzitní zemí, kudy se zahraniční bojovníci snažili dostat zpět do Evropy. Tuzemské bezpečnostní složky delší dobu návraty bojovníků označují za bezpečnostní riziko kvůli jejich možné radikalizaci nebo přípravě teroristického útoku.

Loňský případ dvou Čechů byl podle situační zprávy první, při kterém se čeští občané v Sýrii ocitli mezi zahraničními bojovníky. Z kontextu je zřejmé, že se jedná o příbuzné bývalého pražského imáma, kteří se účastnili bojů v sesterské organizaci Al-Káidy.

V Česku byli obviněni z terorismu a přímé účasti v teroristické organizaci. Policie je stíhá jako uprchlé. Bývalý imám Samer Shehadeh, který čelí obvinění z podpory terorismu, je ve vazbě. Shehadeh loni opustil Česko, podle médií byl dopaden v Jordánsku.

BIS v roce 2017 prověřovala také možné vazby pachatelů teroristických útoků v EU na ČR, uvádí její zpráva. Přímou hrozbu útoku na českém území kontrarozvědka nezaznamenala. Vyhodnocovala i rizika spojená s lidmi z oblasti Maghribu, na které se kvůli špatné integraci do evropské společnosti zaměřují islamističtí verbíři.

Prezident Miloš Zeman loni v lednu uvedl, že v Česku se „potlouká jistý člověk z Maghirbu, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi“. BIS i vnitro tehdy uvedly, že nemají informace o teroristické hrozbě, hlavu státu kvůli šíření informace kritizovala řada politiků.

BIS loni monitorovala i pákistánské a afghánské organizátory nelegální migrace či pobyty pacientů z Libye, kteří do ČR přijížděli v rámci Libyí hrazeného léčebného programu. Kontrarozvědka se podle zprávy věnovala i rizikovým jevům mezi muslimy v Česku.

Získala informace o některých osobách, které se projevovaly radikálně, jejich projevy ale nevedly k další rizikové činnosti a neovlivnily umírněný charakter české muslimské komunity. „V souvislosti s občanskou válkou v Sýrii nezaznamenala BIS výrazné promítání konfliktu do soužití syrské diaspory na území ČR,“ uvádí zpráva.

Pořad Uzávěrka Sabiny Slonkové o případu pražského imáma.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované