Hlavní obsah

BIS: Ruští i čínští špioni byli loni v Česku aktivnější

Aktivita ruských a čínských špionů v ČR se podle BIS loni zvýšila.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Podle výroční zprávy české Bezpečnostní informační služby (BIS) byli ruští a čínští špioni v České republice aktivnější. Rusové na Česko cílili kampaň proti Ukrajině, Evropské unii i NATO. Čínské tajné služby se naopak zaměřily na eliminaci tibetské otázky a narušení česko-tchajwanských vztahů.

Článek

Bezpečnostní informační služba zaznamenala minulý rok v České republice zvýšenou aktivitu ruských a čínských špionů či tajných služeb. Vyplývá to z její výroční zprávy. Ruské tajné služby získávaly hlavně citlivé informace z politiky a na Česko také cílily kampaň proti Ukrajině, Evropské unii nebo NATO.

Ruské tajné služby mají v zemi podle BIS dlouhodobě kvalitní síť kontaktů, které dál rozvíjejí. Češi ve velkém rozsahu vyzrazují citlivé interní informace z organizací a firem, v nichž pracují. Nejedná se sice o utajované skutečnosti, ale jejich charakter a rozsah způsoboval zemi větší škody než vyzrazení informace utajované.

Čína se soustředila na Tibet a Tchaj-wan

Čínská špionáž se soustředila na odvedení pozornosti od tibetské otázky a také na narušení česko-tchajwanských vztahů. Tchaj-wan neboli Čínskou republiku totiž Čína jako samostatný stát neuznává. Zvýšil se zejména počet, agresivita a intenzita čínských zpravodajských operací proti českým cílům a zájmům, ke kterým čínská špionáž využívala spolupráci s krajany žijícími v ČR.

Podle ředitele BIS Michala Koudelky ale měla organizace aktivity cizích mocností pod kontrolou a řadu jich úspěšně eliminovala.

BIS zaznamenala rovněž významné posilování vlivu velkých podnikatelských skupin na ekonomické rozhodování státu. Ačkoliv svůj vliv prosazovaly legální cestou, významně zasahovaly ekonomické zájmy Česka.

Pro uprchlíky je Česko jen tranzitní zemí

Migrační krize z roku 2015 byla loni v Česku podobně jako ve většině států Evropské unie podle kontrarozvědky překonána. V minulém roce bylo v Česku zaznamenáno kolem 5300 případů nelegální migrace, jen desetinu případů tvořili uprchlíci z Afghánistánu, Sýrie či Iráku, pro které bylo Česko jen tranzitní zemí.

Reklama

Doporučované