Hlavní obsah

BIS se přihlásila k podílu na rozbití gangu, který ovládal víza pro Vietnamce

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Případ obchodů s vietnamskými vízy BIS popisuje jako úspěšný zásah proti organizovanému zločinu.

Reklama

Případ obchodů s vietnamskými vízy, které detailně popisuje Seznam, BIS v nové výroční zprávě podává jako úspěšný zásah proti organizovanému zločinu.

Článek

Bezpečnostní informační služba (BIS) se přihlásila k podílu na odhalení gangu, který téměř pět let ovládal vydávání českých víz pro Vietnamce. A který tak – jak v sérii článků podrobně popsal Seznam – podle kriminalistů vydělal 763 milionů korun.

Ve výroční zprávě uveřejněné v úterý BIS tento případ zmiňuje jako úspěšný zásah proti organizovanému zločinu. „BIS na tomto případu úzce spolupracovala s policií,“ stojí ve veřejné části výroční zprávy.

Podle exkluzivních informací Seznamu jsou hlavními obviněnými bratři Andrey a Alexander Voroninovi, muži s ruským pasem žijící dlouhodobě v Praze. Od roku 2013 se nejprve nabourávali do elektronického systému ministerstva zahraničí, a dokázali tak zařídit, aby registraci k vízovému pohovoru na českém velvyslanectví v Hanoji dostali jen ti Vietnamci, kteří zaplatí v průměru 15 tisíc eur.

„Tento zprostředkovatel svým jednáním bránil legitimním zájemcům podat žádost o vízum a tito zájemci byli následně nuceni nakupovat volná místa na pohovory za stovky až tisíce eur za osobu,“ píše kontrarozvědka ve výroční zprávě.

Před dvěma lety ministerstvo zahraničí tento registrační systém raději odpojilo – právě kvůli množícím se informacím o tom, že ho někdo napadl – a zavedlo registraci přes telefon.

„Změna způsobu získávání volných termínů pohovorů zkomplikovala tomuto zprostředkovateli cestu za vlastním obohacením, přesto se dále pokoušel najít způsob, jak blokovat termíny pohovorů na zastupitelském úřadu České republiky,“ dodává BIS.

I tuto komplikaci bratři Voroninové, jak popsal Seznam, překonali: sestrojili si ústřednu, která z Prahy zahlcovala neustálými hovory telefonní linku na ambasádě. Prošla zase jen volání Vietnamců, kteří Voroninovým za vízum zaplatili.

Kontrarozvědka přitom před průnikem mafie do registračního systému pro Vietnamce upozorňovala opakovaně už od roku 2014. V jedné veřejné výroční zprávě dokonce podrobně popsala, jak to chodí: že kdosi pomocí softwaru překonává ochranu registračních webových stránek (tedy kód CAPTCHA – soubor písmen a čísel, která musí uživatel na stránkách opsat, aby mohl pokračovat).

Foto: Seznam Zprávy

Citace z výroční zprávy BIS za rok 2018

Podle současného ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) ani opakované kontroly v minulosti nezjistily, že je systém napadený zvenčí. Nyní se musí Vietnamci registrovat už jen přes e-mail. „A testuje se nový systém s ohledem na to, aby nebyl zneužitelný,“ řekl Petříček.

V tuto chvíli se možnosti zneužití předchází objednáváním pouze přes e-mail a testuje se nový systém s ohledem na to, aby nebyl zneužitelný.

Loni v září detektivové zatkli bratry Voroninovy, jejich matku a přítelkyni jednoho z bratrů. Na tři čtvrtě roku skončili ve vazbě, nyní jsou už na svobodě. Za „hacknutí“ vízového systému mohou dostat až 10 let. Společně s nimi jsou stíháni i čtyři Vietnamci žijící v Česku, kteří podle policie dodávali Voroninovým zájemce o vízum a jejich peníze.

Seznam se pokoušel s Voroninovými spojit, ovšem neúspěšně. Ani jejich advokáti se ke kauze nechtěli vyjadřovat.

Reklama

Doporučované