Hlavní obsah

BIS vydá výroční zprávu za minulý rok se zpožděním. Největším od roku 1998

Zpráva by měla vyjít letos v prosinci.

Reklama

Zpráva, která shrnuje poznatky kontrarozvědky a i bezpečnostní rizika za rok 2017, bude vydána v prosinci.

Článek

Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby za rok 2017 vyjde s přibližně dvouměsíčním zpožděním.

Dokument, který shrnuje poznatky civilní kontrarozvědky a pojmenovává aktuální bezpečnostní rizika, bude zveřejněn v nejpozdějším termínu od roku 1998.

Předseda sněmovní komise pro kontrolu civilní kontrarozvědky Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL Seznamu řekl, že důvody jsou pouze technické. Rekonstruoval se totiž Úřad vlády a v provizorním azylu v Hrzánském paláci nebylo možné kvůli některým chybějícím bezpečnostním opatřením zprávu projednat.

„A pak jsme ještě potřebovali nějaký čas na prostudování my. Není v tom žádná konspirační teorie, že by to někdo schválně protahoval nebo dělal problémy,“ vysvětlil prodlevu Bělobrádek.

Sněmovní komise už plné znění zprávy měla k dispzozici na společné schůzi ve čtvrtek. „Projednali jsme ji, vzali jsme ji na vědomí a teď už se jen čeká na poslední záležitosti technického charakteru, například překlad do cizího jazyka,“ doplnil Bělobrádek.

Její veřejná část by tak měla být venku v řádech týdnů. Podle Bělobrádka ji BIS stihne vydat ještě v prosinci.

Video: Podívejte se na pořad Mapa Jiřího Hoška o varováních BIS na čínské aktivity v naší zemi

Mapa Jiřího Hoška.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Publikovat zprávu kontrarozvědky až na sklonku dalšího roku není obvyklé – naposledy si na ni Češi podobně dlouho počkali v roce 2007, kdy služba dokument zveřejnila 21. listopadu.

V minulosti však bývalo zvykem, že zpráva o činnosti BIS za předchozí rok vycházela pravidelně už počátkem června nebo v září. V loňském roce byla její veřejná část publikována 24. října.

Reklama

Doporučované